Transportation Engineering  MCQ (Railways) are given below:

 


Q1. The choice of gauge depends upon

(a) Volume and nature of traffic

(b) Speed of train

(c) Physical features of the country

(d) All the above

 

Ans: (d) All the above


Q2. Generally the rail sections used in India are
(a) Double loaded (b) Bull headed
(c) Flat footed (d) All the above are correct

 

Ans: (c) Flat footed


Q3. The bottom width of foot in a flat footed rail is
(a) 66.7 mm  (b) 70 mm
(c) 78.6 mm (d) 136.5 mm

 

Ans: (d) 136.5 mm


Q4. Rail section first designed on Indian railways was

(a) Bull headed

(b) Double headed

(c) Flat footed

(d) None of the above

 

Ans: (b) Double headed


Q5. The standard length of rail for broad gauge and metre gauge respectively are
(a) 12 m and 12 m (b) 13 m and 12 m
(c) 13 m and 13 m (d) 12 m and 13 m

 

Ans: (b) 13 m and 12 m


Q6. The rail is designed by its
(a) Weight (b) Length
(c) Weight/unit length (d) Cross-section

 

Ans: (c) Weight/unit length


Q7. The steel used for rail contains two important

(a) Carbon and silicon

(b) Sulphur and silicon

(c) Carbon and managanese

(d) Manganese and phosphorus

 

Ans: (c) Carbon and managanese


Q8. The rails are made of

(a) Cast iron

(b) Mild steel

(c) High carbon steel.

(d) High speed steel

 

Ans: (a) Cast iron


Q9. Weight of rail used for metre gauge is
(a) 24.8 to 29.8 kg (c) 44.7 kg
(b) 30 to 33 kg (d) 52 kg

 

Ans: (a) 24.8 to 29.8 kg


Q10. 52 kg rails are mostly used in

(a) Narrow gauge

(b) Broad gauge

(c) Metre gauge

(d) None of the above

 

Ans: (b) Broad gauge


Q11. Creep causes

(a) Buckling of track

(b) Movement of sleepers out of position 

(c) Points and crossing get distorted

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above


Q12. Creep anchors are usually not provided at  (GATE 2008)

(a) Bridges

(b) Level crossings

(c) Points and crossings

(d) None of the above

 

Ans: (a) Bridges


Q13. Usually adjustment of rails is needed when creep exceeds
(a) 10 mm (b) 50 mm
(c) 150 mm (d) 100 mm

 

Ans: (c) 150 mm


Q14. Anti-creep anchors are fixed to rails by
(a) Wedging (b) Spring grip
(c) Clamping (d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above


Q15. Wear on top or head of rail occurs due to  (GATE 2009)

(a) Heavy axle load

(b) abrasion of rolling wheels

(c) Constant break application

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above


Q16. The rails get damaged due to

(a) Wear

(b) Bending

(c) Excessive hogging defect

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above


Q17. The causes of formation of kinks in a rail is

(a) Loose packing at joints

(b) Defect in cross level at joints

(c) Defect in gauge and alignment

(d) All of the above

 

Ans: (d) All of the above


Q18. The misalignment of rails due to temperature changes is known as

(a) Hogging

(b) Creeping

(c) Buckling

(d) Bulging

 

Ans: (c) Buckling


Q19. When the rail end rests on a joint sleeper, the joint is termed as  (IES 2007)

(a) Supported joint

(b) Suspended joint

(c) Base joint

(d) Welded joint

 

Ans: (a) Supported joint


Q20. When two different rail sections are joined together by means of fish plates, the joint is known as  joint

(a) Supported joint

(b) Suspended joint

(c) Compromise joint

(d) Staggered

 

Ans: (c) Compromise joint


 

1

 


Next Page
Back