Transportation Engineering MCQ (Highways, Airports and Harbours) are given below:

 


Q1. An Assistant Engineer directly controls

(a) Junior Engineer 

(b) Works Assistants

(c) Skilled

(d) Executive Engineer

 

Ans: (a) Junior Engineer 


Q2. The officer of public works department who is mainly responsible for execution of works is

(a) Junior Engineer

(b) Executive Engineer

(c) Asstt. Engineer

(d) All of the above

 

Ans: (b) Executive Engineer


Q3. If the difference of an edge of the pavement (18 m wide) and its crown is 30 cm, then the camber in the pavement is

(a) 1 in 10 

(b) 1 in 20

(c) 1 in 30

(d) 1 in 60

 

Ans: (b) 1 in 20


Q4. The road length per hundred square kilometres in India is

(a) 10-15 km 

(b) 35-50 km

(c) 100-150 km

(d) 200-250 km

 

Ans: (b) 35-50 km


Q5. As per I.R.C. the camber on cement concrete road should be

(a) 1 in 60 to 72

(b) 1 in 45 to 60

(c) 1 in 20 to 24

(d) 1 in 12 to 16

 

Ans: (a) 1 in 60 to 72


Q6. The highest point on a carriage way is known as

(a) Crown 

(b) Camber

(c) Superelevation

(d) Gradient

 

Ans: (a) Crown 


Q7. The recommended safe co-efficient of friction is

(a) 1.5 

(b) 0.15

(c) 1/15

(d) 15

 

Ans: (b) 0.15


Q8. Camber in the road is povided for

(a) Effective drainage

(b) Counteracting the centrifugal force

(c) Having proper sight distance

(d) All the above

 

Ans: (a) Effective drainage


Q9. The rate or rise of fall or a road along its alignment is known as

(a) Gradient

(b) Camber

(d) Super elevation

(c) Side slope

 

Ans: (a) Gradient


Q10. The minimum land width required for National and State Highways in built-up-area should be

(a) 30.5 m

(b) 24.4 m

(c) 15.5 m

(d) 46 m

 

Ans: (b) 24.4 m


Q11. The portion of the road for high speed vehicles is known as

(a) Motor way

(b) Express way

(c) Both (a) and (b)

(d) Carriage way

 

Ans: (c) Both (a) and (b)


Q12. A junction so designed that traffic streams are divided to enable them to pass over or under each other is called

(a) Sub-way 

(b) Loop-road

(c) Fly-over

(d) By-pass road

 

Ans: (c) Fly-over


Q13. The number of vehicles using the road per hour during peak periods and the average of several peak days is called

(a) Traffic volume

(b) Traffic density

(c) Traffic rate

(d) Traffic plan

 

Ans: (b) Traffic density


Q14. An underground passage used by pedestrains, vehicular traffic, etc., is called

(a) Sub-way

(b) Service road

(c) Drive way

(d) Fly-over

 

Ans: (a) Sub-way


Q15. Which one of the following is taken into consideration for computing traffic capacity per lane of the highway?  (IES 2007)

(a) Passenger cars and light vehicles 

(b) Trucks and buses

(c) Two-wheelers

(d) Equivalent of passenger cars

 

Ans: (d) Equivalent of passenger cars


Q16. A portion of the traffic way that is used by the pedestrains only is called

(a) Foot path

(b) Side walk

(c) Foot way

(d) Any of the above

 

Ans: (d) Any of the above


Q17. A portion of the traffic way or roadway used by the pedal bicyclists only is called

(a) Cycle street

(b) Cycle track

(c) Cycle road

(d) Carriage way

 

Ans: (b) Cycle track


Q18. A road connecting one town with another is called a

(a) Highway

(b) Main road

(c) Trunk road

(d) Country road

 

Ans: (a) Highway


Q19. A road within a town is called

(a) Trunk road

(b) Country road

(c) Carriage

(d) Street

 

Ans: (d) Street


Q20. The portion of the road surface, which is used by the vehicular traffic is known as

(a) Carriage way 

(b) Shoulder

(c) Express way

(d) All of the above

 

Ans: (a) Carriage way 


 

1

 


Next Page
Back