Thermodynamics mcq Given below: 

 

SECTION-1

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4      

   

 

Q1. Boyle’s law i.e. pV = constant is applicable to gases under

(a) all ranges of pressures
(b) only small range of pressures
(c) high range of pressures

(d) steady change of pressures

 

Ans: b only small range of pressures

 

Q2. Which law states that the internal energy of a gas is a function of temperature

(a) Charles’ law
(b) Joule’s law
(c) Regnault’s law
(d) Boyle’s law

 

Ans: b Joule’s law

 

Q3. The same volume of all gases would represent their

(a) densities
(b) specific weights
(c) molecular weights
(d) gas characteristic constants

 

Ans: c molecular weights

 

Q4. Which law states that the specific heat of a gas remains constant at all temperatures and pressures

(a) Charles’ Law
(b) Joule’s Law
(c) Regnault’s Law
(d) Boyle’s Law

 

Ans: c Regnault’s Law

 

Q5. According to Avogadro’s Hypothesis

(a) the molecular weights of all the perfect gases occupy the same volume under same conditions of pressure and temperature
(b) the sum of partial pressure of mixture of two gases is sum of the two
(c) product of the gas constant and the molecular weight of an ideal gas is constant
(d) gases have two values of specific heat

 

Ans: a the molecular weights of all the perfect gases occupy the same volume under same conditions of pressure and temperature

 

Q6. Extensive property of a system is one whose value

(a) depends on the mass of the system like volume
(b) does not depend on the mass of the system, like temperature, pressure, etc.
(c) is not dependent on the path followed but on the state
(d) is dependent on the path followed and not on the state

 

Ans: (a) depends on the mass of the system like volume

 

Q7. Work done in a free expansion process is

(a) + ve
(b) -ve
(c) zero
(d) maximum

 

Ans: (c) zero

 

Q8. The statement that molecular weights of all gases occupy the same volume is known as

(a) Avogadro’s hypothesis
(b) Dalton’s law
(c) Gas law
(d) Law of thermodynamics

 

Ans: (a) Avogadro’s hypothesis

 

Q9. Properties of substances like pressure, temperature and density, in thermodynamic coordinates are

(a) path functions
(b) point functions
(c) cyclic functions
(d) real functions

 

Ans: (b) point functions

 

Q10. Which of the following quantities is not the property of the system

(a) pressure
(b) temperature
(c) specific volume
(d) heat

 

Ans: (d) heat

 

 

1    2        5    6    7      

 

 

Next Page

 

Read More Sections of Thermodynamics MCQ

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

 


theory of machine mcq

500+ Theory of machine Objective Questions and Answers 

 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply