SECTION-4

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4      

   

 

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q1. When gas is heated at constant pressure, the heat supplied is utilized in

(a) increasing the internal energy of gas
(b) doing some external work
(c) increasing the internal energy of gas and also for doing some external work
(d) none of the above

Ans: (c) increasing the internal energy of gas and also for doing some external work

Q2. The gas constant (R) is equal to the………………. of two specific heats

(a) sum
(b) difference
(c) product
(d) ratio

Ans: (b) difference

Q3.A process, in which the gas is heated or expanded in such a way that the product of its pressure and volume remains constant, is called

(a) isothermal process
(b) hyperbolic process
(c) adiabatic process
(d) polytropic process

Ans: (b) hyperbolic process

Q4. When the gas is cooled at constant pressure,

(a) its temperature increases but volume decreases
(b) its volume increases but temperature decreases
(c) both temperature and volume increases
(d) both temperature and volume decreases

Ans: (d) both temperature and volume decreases

Q5. In a free expansion process,

(a) W1-2=0
(b) Q1-2=0
(c) dU=0
(d) all of these

Ans: (d) all of these

Q6. In a reversible adiabatic process, the ratio of T1/T2 is equal to

(a) (p2/p1)γ-1/γ
(b) (p1/p2) γ-1/γ
(c) (v2/v1) γ-1/γ
(d) (v1/v2) γ-1/γ

Ans:  (b) (p1/p2) γ-1/γ 

Q7. A series of operations, which takes place in a certain order and restore the initial conditions at the end, is known as

(a) reversible cycle
(b) irreversible cycle
(c) thermodynamic cycle
(d) none of these

Ans: (c) thermodynamic cycle

Q8. The condition for the reversibility of a cycle is

(a) the pressure and temperature of the working substance must not differ, appreciably, from  those of the surroundings at any stage in the process
(b) all the processes, taking place in the cycle of operation
(c) the working parts of the engine must be friction free, must be extremely slow
(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

Q9. The main cause for the irreversibility is

(a) mechanical and fluid friction
(b) unrestricted expansion
(c) heat transfer with a finite temperature difference
(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

Q10. Which of the following gas has the highest calorific value?

(a) Coal gas

(b) Producer gas

(c) Mond gas

(d) Blast furnace gas

Ans (a) Coal gas

 

1              4          6      7      8    

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

Go to Home Page

 

Leave a Reply