SECTION-3

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4      

   

 

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q1. The cycle in which heat is supplied at constant volume and rejected at constant pressure is known as

(a) Dual combustion cycle
(b) Diesel cycle
(c) Atkinson cycle
(d) Rankine cycle

Ans: (c) Atkinson cycle

Q2. The efficiency of Diesel cycle with decrease in cut off

(a) increases
(b) decreases
(c) remains unaffected
(d) first increases and then decreases

Ans: (a) increases

Q3. Which of the following cycles has maximum efficiency

(a) Rankine
(b) Stirling
(c) Carnot
(d) Brayton

Ans: (c) Carnot

Q4. The ideal efficiency of a Brayton cycle without regeneration will increase, the pressure ratio will

(a) increase
(b) decrease
(c) remain unchanged
(d) increase/decrease depending on application

Ans: (a) increase

Q5. The thermodynamic difference between a Rankine cycle working with saturated steam and the Carnot cycle is that

(a) carnot cycle can’t work with saturated steam
(b) heat is supplied to water at temperature below the maximum temperature of the cycle
(c) a rankine cycle receives heat at two places
(d) rankine cycle is hypothetical

Ans: (b) heat is supplied to water at temperature below the maximum temperature of the cycle

Q6. If both Stirling and Carnot cycles operate within the same temperature limits, then efficiency of Stirling cycle as compared to Carnot cycle

(a) more
(b) less
(c) equal
(d) depends on other factors
(e) none of the above.

Ans: (c) equal

Q7. The energy of molecular motion appears as

(a) heat
(b) potential energy
(c) surface tension
(d) friction

Ans: (a) heat

Q8. Entropy change depends on

(a) heat transfer
(b) mass transfer
(c) change of temperature
(d) thermodynamic state

Ans: (a) heat transfer

Q9. Minimum work in compressor is possible when the value of adiabatic index n is equal to

(a) 0.75
(b) 1
(c) 1.27
(d) 1.35

Ans: (b) 1

Q10. The value of the product of molecular weight and the gas characteristic constant for all the gases in S.I. units is

(a) 29.27 J/kmol°K
(b) 83.14 J/kmol°K
(c) 848 J/kmol°K
(d) 735 J/kmol °K.

Ans: (b) 83.14 J/kmol°K

 

1          3      4          6      7      8    

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *