SECTION-4

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q71. Which one of the following gases will have the maximum value of gas constant R?

(a) nitrogen 
(b) carbon dioxide 
(c) sulphur dioxide 
(d) oxygen. 

Ans:(b) carbon dioxide

 

Q72. Which law of thermodynamics the basis of temperature measurement?

(a) Zeroth law of thermodynamics 
(b) First law of thermodynamics 
(c) Second law of thermodynamics 
(d) Law of stable equilibrium.

Ans:(c) Second law of thermodynamics

 

Q73. The value of one bar (in SI units) is equal to

(a) 100 N/m2 
(b) 1000 N/m2 
(c) 1 × 104 N/m2 
(d) 1 × 105 N/m2

Ans:(c) 1 × 104 N/m2

 

Q74. The relation, T ds = du + p dv, is true for

(a) any system, any process 
(b) any system, reversible process 
(c) closed system any process 
(d) closed system and reversible processes only. 

Ans:(d) closed system and reversible processes only.

 

Q75. Which of the following is a correct statement?

(a) A reversible adiabatic process is an isentropic process 
(b) An irreversible adiabatic process is a constant entropy process 
(c) Entropy decreases during an irreversible adiabatic process 
(d) An isentropic process is an adiabatic process.

Ans:(c) Entropy decreases during an irreversible adiabatic process

 

Q76. For an inviscid incompressible fluid flowing through a duct, the steady flow energy equation reduces to

(a) Euler equation 
(b) Bernoulli equation 
(c) Stoke equation 
(d) Navier-stoke equation. 

Ans:(d) Navier-stoke equation.

 

Q77. The standard fixed point of thermometry is the

(a) ice point 
(b) sulphur point 
(c) triple point of water 
(d) normal boiling point of water.

Ans:(c) triple point of water

 

Q78. In SI units, the value of the universal as constant is

(a) 0.8314 J/mole/K 
(b) 8.314 J/mole/K 
(c) 83.14 J/mole/K 
(d) 831.4 J/mole/K 

Ans:(b) 8.314 J/mole/K

 

Q79. When the gas is heated at constant pressure, the heat supplied

(a) increases the internal energy of the gas 
(b) increases the temperature of the gas 
(c) does some external work during expansion 
(d) both (b) and (c). 

Ans:(c) does some external work during expansion

 

Q80. The gas constant (R) is equal to the

(a) sum of two specific heats 
(b) difference of two specific heats 
(c) product of two specific heats 
(d) ratio of two specific heats.

Ans:(d) ratio of two specific heats.

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

 

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply