SECTION-4

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q61. Enthalpy of an ideal gas depends on

(a) pressure 
(b) temperature 
(c) volume 
(d) molecular weight. 

Ans:(b) temperature

 

Q62. In isothermal process

(a) temperature increases gradually 
(b) volume remains constant 
(c) pressure remains constant 
(d) change internal energy is zero. 

Ans:(d) change internal energy is zero.

 

Q63. During throttling process

(a) internal energy does not change 
(b) pressure does not change 
(c) entropy does not change 
(d) enthalpy does not change 

Ans:(d) enthalpy does not change

 

Q64. Which one of the following identity is correct?

(a) G = MR 
(b) G = M/R 
(c) G =R/M 
(d) G = M2R. 
where G is universal gas constant,
R is characteristic gas constant, and M is the molecular weight

Ans:(a) G = MR

 

Q65. The Kelvin temperature of a system can be measured by a

(a) mercury- in- glass thermometer 
(b) thermocouple 
(c) constant-volume gas thermometer 
(d) resistance thermometer. 

Ans:(c) constant-volume gas thermometer

 

Q66. The process or system that do not involve heat are called

(a) isothermal processes 
(b) equilibrium processes 
(c) thermal processes 
(d) adiabatic processes.

Ans:(d) adiabatic processes.

 

Q67. The specific heat of gas remains constant at all pressures and temperatures. This statement pertains to

(a) Joule’s law 
(b) Regnault’s law 
(c) Avogadro’s law 
(d) Maxwell law. 

Ans:(b) Regnault’s law
 

 

Q68. The efficiency of a thermodynamic cycle cannot be infinite since it

(a) violates the first law of thermodynamics 
(b) violates the third law of thermodynamics 
(c) violates the third law of thermodynamics 
(d) rejects no heat

Ans:(b) violates the third law of thermodynamics

 

Q69. When two bodies are in thermal equilibrium with a third body they are also in thermal equilibrium with each other. This statement is called

(a) Zeroth law of thermodynamics 
(b) first law of thermodynamics 
(c) second law of thermodynamics 
(d) Kelvin Planck’s law. 

Ans:(a) Zeroth law of thermodynamics

 

Q70. The temperature at which the volume of a gas becomes zero is called

(a) absolute scale of temperature 
(b) absolute zero temperature 
(c) absolute temperature 
(d) none of the above.

Ans:(b) absolute zero temperature

    2      3      4          6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply