SECTION-4

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q51. Characteristic equation of a gas is given by

(a) pV = RT, where V = Volume of gas 
(b) pV = mRT, where m = Mass of the gas 
(c) mpV = RT 
(d) none of the above. 

Ans:(b) pV = mRT, where m = Mass of the gas

 

Q52. Joule’s law states that

(a) change of pressure is proportional to the change of temperature 
(b) change of volume is proportional to the change of temperature 
(c) change of internal energy is proportional to the change of temperature 
(d) none of the above.

Ans:(c) change of internal energy is proportional to the change of temperature

 

Q53. An isolated system is one which

(a) permits the passage of energy and matter across the boundaries 
(b) permits the passage of energy only 
(c) does not permit the passage of energy and matter across it 
(d) permits the passage or mass only. 

Ans:(b) permits the passage of energy only

 

Q54. Specific heat is defined as the amount of heat required

(a) to raise unit degree of temperature of a substance 
(b) to raise unit mass of substance through unit degree of temperature 
(c) to raise unit mass of substance through 10 degrees of temperature 
(d) none of the above. 

Ans:(b) to raise unit mass of substance through unit degree of temperature

 

Q55. The specific heat of a gas at constant pressure

(a) is equal to the specific heat at constant volume 
(b) is two times the specific heat at constant volume 
(c) is always greater than the specific heat at constant volume 
(d) none of the above.

Ans:(c) is always greater than the specific heat at constant volume

 

Q56. A closed system is one which

(a) permits the passage of energy and matter across the boundaries 
(b) permits the passage of energy across the boundary but does not permit the passage of matter 
(c) does not permit the passage of energy and matter across the boundary 
(d) does not permit the passage of energy but permits the passage of matter across it.

Ans: (b) permits the passage of energy across the boundary but does not permit the passage of matter

 

Q57. An open system is one which

(a) permits the passage of energy and matter across the boundaries 
(b) permits the passage of energy across the boundary but does not permit the passage of matter 
(c) does not permit the passage of energy and matter across the boundary 
(d) none of the above.

Ans:(a) permits the passage of energy and matter across the boundaries

 

Q58. Tick mark the correct statement

(a) Intensive properties are dependent on mass of the system 
(b) Extensive properties are independent of the mass 
(c) Intensive properties are independent of the mass 
(d) Temperature and pressure are extensive properties. 

Ans:(c) Intensive properties are independent of the mass

 

Q59. Zeroth’s law of thermodynamics states that

(a) if two bodies are each equal in temperature to the temperature of a third body, they are equal in temperature to each other 
(b) if two bodies are each equal in temperature to the temperature of a third body, they are having different temperature 
(c) if two bodies are each different in temperature to the temperature of a third body, they are equal in temperature to each other 
(d) none of the above.

Ans:(a) if two bodies are each equal in temperature to the temperature of a third body, they are equal in temperature to each other

 

Q60. For an ideal gas, which one is a function of temperature only

(a) specific heat at constant volume 
(b) specific heat at constant temperature 
(c) internal energy 
(d) entropy.

Ans:(c) internal energy

1      2      3      4          6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply