SECTION-4

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q41. For the same expansion ratio, work done by the gas in case of adiabatic process is

(a) more than the work done in case of isothermal process 
(b) less than the work done in case of isothermal process 
(c) same as in case of isothermal process 
(d) none of the above.

Ans:(b) less than the work done in case of isothermal process

 

Q42. During expansion, for the same increase in volume, the pressure drop is

(a) less in adiabatic process as compared to isothermal process 
(b) less in adiabatic process as compared to constant pressure process 
(c) greater in adiabatic process as compared to isothermal process 
(d) none of the above.

Ans:(c) greater in adiabatic process as compared to isothermal process

 

Q43. Choose the wrong statement

(a) Displacement work is equal to ∫ pdV 
(b) Intensive properties are independent of mass 
(c) An isolated system permits the passage of energy only 
(d) The specific heat of a gas at constant pressure is always less than the specific heat at constant volume. 

Ans:(d) The specific heat of a gas at constant pressure is always less than the specific heat at constant volume.

 

Q44. Choose the correct statement

(a) In free expansion, the work done = ∫ pdV 
(b) In free expansion, enthalpy of the fluid changes during the process
(c) In adiabatic expansion, the heat is supplied or rejected to the surrounding 
(d) In free expansion, the external heat supplied is zero and external work done is also zero.

Ans:(d) In free expansion, the external heat supplied is zero and external work done is also zero.

 

Q45. Displacement work is equal to

(a) ∫ pdV 
(b) ∫ Vdp 
(c) ∫ Fdx 
(d) none of the above. 
where p = Pressure, V = Volume, and F = Force.

Ans:(a) ∫ pdV

 

Q46. Change of internal energy is equal to heat interchange Q in case of

(a) non-flow constant volume process 
(b) non-flow constant pressure process 
(c) non-flow isothermal process 
(d) none of the above. 

Ans:(a) non-flow constant volume process

 

Q47. The change of enthalpy (dH) is equal to heat in interchange Q in case of

(a) non-flow constant volume process 
(b) non-flow constant pressure process 
(c) non-flow isothermal process 
(d) none of the above. 

Ans:(b) non-flow constant pressure process

 

Q48. Work done in expansion is equal to heat supplied in case of

(a) non-flow constant volume process 
(b) non-flow constant pressure process 
(c) non-flow isothermal process 
(d) none of the above.

Ans:(c) non-flow isothermal process

 

Q49. The ratio of specific heats of a gas at constant pressure and at constant volume is

(a) always a constant 
(b) always varies with the pressure 
(c) always varies with the temperature 
(d) none of the above. 

Ans:(a) always a constant

 

Q50. A perfect gas obeys

(a) Boyle’s law only 
(b) Charle’s law only 
(c) Both Boyle’s and Charle’s law 
(d) None of the above

Ans:(c) Both Boyle’s and Charle’s law

    2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply