SECTION-4

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q31. Overal efficiency is equal to

(a) indicated work done/heat supplied
(b) actual work done/heat supplied
(c) ideal work done/ heat supplied
(d) none of the above. 

Ans:(b) actual work done/heat supplied

 

Q32. Mean effective pressure (m.e.p.) is equal to

(a) p1 + p2/2
(b) work done per cycle/length
(c) work done per cycle/stroke length
(d) none of the above. 

Ans:(c) work done per cycle/stroke length

 

Q33. Stirling cycle consists of

(a) two isothermal, and two adiabatic processes 
(b) two isothermal, one constant volume and one constant pressure processes 
(c) two isothermal and two constant volume processes 
(d) done isothermal, one adiabatic and two constant volume processes. 

Ans:(c) two isothermal and two constant volume processes

 

Q34. A process, in which no heat is supplied or rejected and entropy is not constant, is called

(a) isentropic 
(b) isothermal 
(c) polytropic 
(d) hyperbolic.

Ans:(c) polytropic

 

Q35. The sum of internal energy and pressure volume product is called

(a) entropy 
(b) enthalpy 
(c) heat supplied 
(d) none of the above. 

Ans:(b) enthalpy

 

Q36. The energy associated with molecular motions is called

(a) K.E. of gases 
(b) internal energy 
(c) entropy 
(d) enthalpy. 

Ans:(b) internal energy

 

Q37. Isentropic process means

(a) a process in which no heat is supplied or rejected 
(b) a process in which no heat is supplied or rejected and entropy is constant 
(c) a process in which temperature is constant 
(d) none of the above.

Ans:(b) a process in which no heat is supplied or rejected and entropy is constant

 

Q38. The first law of thermodynamics states

(a) if two bodies are each equal in temperature to a temperature of the third body, they are equal in temperature to each other 
(b) that in a closed system undergoing through a cycle the net work delivered to the surroundings is proportional to the net heat taken from the surroundings 
(c) heat cannot flow from lower temperature to higher temperature without the aid of an external agency 
(d) that the net work can be produced during a cycle without some supply of heat. 

Ans:(b) that in a closed system undergoing through a cycle the net work delivered to the surroundings is proportional to the net heat taken from the surroundings

 

Q39. The statement—heat cannot flow from lower temperature to higher temperature without the aid of an external agency—is

(a) Zeroth’s law of thermodynamics 
(b) first law of thermodynamics 
(c) second law of thermodynamics 
(d) none of the above. 

Ans:(c) second law of thermodynamics

 

Q40. A Carnot cycle consists of

(a) two constant pressure and two adiabatic processes 
(b) two constant volume and two adiabatic processes 
(c) two isothermal and two adiabatic processes 
(d) one constant pressure, one constant volume and two adiabatic processes.

Ans:(c) two isothermal and two adiabatic processes

1      2      3      4      5      6      7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *