SECTION-4

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q21. Compression ratio is defined as the ratio of

(a) total volume/swept volume
(b) swept volume/total volume
(c) total volume/clearance volume
(d) swept volume/clearance volume

Ans:(c) total volume/clearance volume

 

Q22. Mean effective pressure is obtained if the work done is divided by

(a) total volume
(b) swept volume 
(c) clearance volume 
(d) none of them. 

Ans:(b) swept volume

 

Q23. Otto cycle is a theoretical cycle on which

(a) diesel engines run 
(b) only petrol engines run 
(c) petrol and gas engine runs 
(d) none of the above.

Ans:(c) petrol and gas engine runs

 

Q24. Stirling cycle consists of

(a) two isothermal and two constant volume processes 
(b) two isothermal and two constant pressure processes 
(c) two constant volume and two adiabatic processes 
(d) two isothermal and two adiabatic processes. 

Ans:(a) two isothermal and two constant volume processes

 

Q25. Otto cycle consists of

(a) two constant volume and two adiabatic pocesses 
(b) two constant volume and two isothermal processes 
(c) tow adiabatic and two isothermal processes 
(d) two constant pressure and two adiabatic processes 

Ans:(c) tow adiabatic and two isothermal processes

 

Q26. Diesel cycle consists of

(a) two constant volume and two adiabatic processes 
(b) two constant volume and two isothermal processes 
(c) one constant pressure, one constant volume and two adiabatic processes 
(d) one constant pressure, one constant volume and two isothermal processes.

Ans:(b) two constant volume and two isothermal processes

 

Q27. Air standard efficiency is equat to

(a) heat supplied + heat rejected/heat supplied
(b) heat supplied/heat supplied + heat rejected
(c) heat rejected/heat supplied + heat rejected
(d) heat supplied- heat rejected/heat supplied

Ans:(d) heat supplied- heat rejected/heat supplied

 

Q28. Thermal efficiency of an engine is equal to

(a) ideal work done/heat supplied
(b) indicated work done/heat supplied
(c) actual work done/heat supplied
(d) none of the above. 

Ans:(b) indicated work done/heat supplied

 

Q29. Relative efficiency is equal to

(a) air standard efficiency/thermal efficiency
(b) thermal efficency/air standard efficiency
(c) overall efficiency/air standard efficiency
(d) none of the above.

Ans:(b) thermal efficency/air standard efficiency

 

Q30. Air standard efficiency of Stirling cycle is

(a) more than that of Carnot cycle 
(b) less than that of Carnot cycle 
(c) same as of Carnot cycle 
(d) none of the above

Ans:(b) less than that of Carnot cycle

 

1          3          5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply