SECTION-4

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q11. The compression ratios for petrol engines lie in the range of

(a) 5 to 8 
(b) 15 to 20 
(c) 3 to 6 
(d) 30 to 40. 

Ans:(a) 5 to 8

 

Q12. The first law of thermodynamics is expressed by the equation

(a) W = JH 
(b) H = JW 
(c) W = J + H 
(d) H = J + W. 
where J = Mechanical equivalent of heat, W = Work, and H = Heat.

Ans:(a) W = JH

 

Q13. Unit of energy is

(a) Watt (W) 
(b) Joule (J) 
(c) Joule-metre (J m) 
(d) none of the above.

Ans:(b) Joule (J)

 

Q14. If the work done is given in kgf-m, then to convert kgf-m into equivalent heat units of kilocalorie (kcal), kgf-m should be divided by

(a) 1000 
(b) 427 
(c) 746 
(d) 735. 

Ans:(b) 427

 

Q15. The value of gas constant for air, which has specific heat at constant volume equal to 715 N m/kg K and specific heat at constant pressure equal to 998 N m/kg K, is

(a) 998/715 N m/kg K 
(b) 283 Nm/kg K 
(c) 1713 N m/kg K 
(d) none of the above. 

Ans:(b) 283 Nm/kg K

 

Q16. Choose the correct statement

(a) Entropy is an intensive property 
(b) Density is an intensive property 
(c) Density is an intensive property 
(d) Pressure is an extensive property.

Ans:(d) Pressure is an extensive property.

 

Q17. The law, which gives the basis for measuring the thermodynamic property known as temperature, is called

(a) first law of thermodynamics 
(b) second law of thermodynamics 
(c) third law of thermodynamics 
(d) Zeroth law of thermodynamics. 

Ans:(b) second law of thermodynamics

 

Q18. The law, which states that heat and work are mutually convertible, is known as

(a) Zeroth law of thermodynamics 
(b) first law of thermodynamics 
(c) second law of thermodynamics 
(d) none of the above. 

Ans:(d) none of the above.

 

Q19. In metric system of units, one kilogram-calorie (kcal) heat unit is equivalent to

(a) 500 kgf-m 
(b) 427 kgf-m 
(c) 4.186 kgf-m 
(d) none of the above.

Ans:(b) 427 kgf-m

 

Q20. The compression ratios for Diesel engines lie in the range of

(a) 5 to 8 
(b) 15 to 20 
(c) 3 to 6 
(d) 30 to 40.

Ans:(b) 15 to 20

1      2      3      4      5      6      7      8    

 
Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

 

Go to Home Page

 

Leave a Reply