SECTION-3

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q71. Thermal power plants use the cycle known as

(a) Otto 
(b) Carnot 
(c) Brayton 
(d) Rankine. 

Ans:(d) Rankine.

 

Q72. When two dissimilar metals are heated at one end and cooled at the other, an e.m.f. is developed which is proportional to

(a) product of temperatures at two ends 
(b) difference of temperature at two ends 
(c) ratio of temperature at two ends 
(d) none of the above. 

Ans:(b) difference of temperature at two ends

 

Q73. Number of processes in a Rankine cycle are

(a) two 
(b) three 
(c) four 
(d) five. 

Ans:(d) five.

 

Q74. Kelvin Planck’s law deals with

(a) conservation of mass 
(b) conservation of momentum 
(c) conservation of heat 
(d) conversion of heat into work.

Ans:(d) conversion of heat into work.

 

Q75. Bar is the unit of

(a) power 
(b) energy 
(c) pressure 
(d) entropy. 

Ans:(c) pressure

 

Q76. One bar in S.I. units is equal to

(a) 1 × 104 N/m2 
(b) 1 × 105 N/m2 
(c) 1 × 103 N/m2 
(d) 1 N/m2

Ans:(b) 1 × 105 N/m2

 

Q77. One bar is also equal to

(a) 1.033 kgf/cm2 
(b) 14.7 kgf/cm2 
(c) 1.0197 kgf/cm2 
(d) 1 kgf/cm2

Ans:(c) 1.0197 kgf/cm2

 

Q78. One atmospheric pressure is equal to

(a) 1.033 kgf/cm2 
(b) 14.7 kgf/cm2 
(c) 1.0197 kgf/cm2 
(d) 1 kgf/cm2.

Ans:(a) 1.033 kgf/cm2

 

Q79. For the same compression ratio and same heat input, the thermal efficiency of Otto cycle is

(a) less than that of Diesel cycle 
(b) more than that of Diesel cycle 
(c) equal to Diesel engine 
(d) none of the above. 

Ans:(b) more than that of Diesel cycle

 

Q80. For constant maximum pressure and heat input, the thermal efficiency of Otto cycle is

(a) less than that of Diesel engine 
(b) more that that of Diesel engine 
(c) equal to Diesel engine 
(d) none of the above.

Ans:(a) less than that of Diesel engine

    2      3              6      7      8    

 

 

Back

Go to Section-4

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4


Go to Home Page

 

Leave a Reply