SECTION-3

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q61. Which one is a correct statement?

(a) The change of property depends upon the path followed. 
(b) The change of property is fixed by the end states and is independent of path followed. 
(c) The change of property is not fixed by the end states. 
(d) The change of property is not a property of thermodynamic system. 

Ans:(b) The change of property is fixed by the end states and is independent of path followed.

 

Q62. Thermal equilibrium between two or more bodies exists

(a) when there is no change in temperature of each body when they are brought together 
(b) when there is not change in pressure when they are brought together 
(c) when there is no change in density when they are brought together 
(d) when there is no change in any observable properties when they are brought together. 

Ans:(c) when there is no change in density when they are brought together

 

Q63. The statement that when any two bodies are in thermal equilibrium with third, they are also equal in thermal equilibrium with each other is

(a) first law of thermodynamics 
(b) Zeroth law of thermodynamics 
(c) second law of thermodynamics 
(d) none of the above.

Ans:(b) Zeroth law of thermodynamics

 

Q64.Gas turbine cycle consists of

(a) two isentropic and two constant pressure 
(b) tow isentropic and two constant volume 
(c) two isentropic and two isothermal 
(d) none of the above. 

Ans:(a) two isentropic and two constant pressure

 

Q65. Choose a wrong statement

(a) When a process undergoes a complete cycle, then the change of entropy is zero 
(b) A vertical line represents an isentropic process on T-S diagram 
(c) Second law of thermodynamics defines entropy 
(d) Carnot is the cycle used in thermal power plants. 

Ans:(d) Carnot is the cycle used in thermal power plants.
 

 

Q66. The thermal efficiency of an engine, which is supplied heat at the rate of 15,000 N m/s and gives an output of 4500 W, is

(a) 45% 
(b) 50% 
(c) 30% 
(d) 33%.

Ans:(c) 30%

 

Q67. Unit of power is

(a) Watt (W) 
(b) Joule (J) 
(c) Joule-metre (J m) 

(d) none of the above. 

Ans:(a) Watt (W)

 

Q68. Unit of universal gas constant is

(a) Nm kg/K 

(b) Nm/kg K 
(c) m/K 

(d) kg-m/K. 

Ans:(b) Nm/kg K

 

Q69. The unit N m/s is called

(a) Joule (J) 
(b) Watt (W) 
(c) Calorie 
(d) none of the above. 

Ans:(b) Watt (W)

 

Q70. The unit N m is called

(a) Joule (J) 
(b) Watt (W) 
(c) Calorie 
(d) none of the above.

Ans:(a) Joule (J)

1      2      3      4      5          7        

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4


Go to Home Page

 

Leave a Reply