SECTION-3

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q51. If Cp is the specific heat at constant pressure and Cv is the specific heat at constant volume,then

(a) Cp < Cv
(b) Cp = Cv
(c) Cp > Cv 
(d) none of the above. 

Ans:(c) Cp > Cv

 

Q52. For atmospheric air, the specific heat at constant pressure is equal to

(a) 0.17 
(b) 1.4 
(c) 0.24 
(d) 0.42. 

Ans:(c) 0.24

 

Q53. For atmospheric air, the specific heat at constant volume is equal to

(a) 0.171 
(b) 1.4 
(c) 0.24 
(d) 0.42. 

Ans:(a) 0.171

 

Q54. For atmospheric air, ratio Cp/Cv is equal to

(a) 0.171 
(b) 1.4 
(c) 1.20 
(d) 1.3.

Ans:(b) 1.4

 

Q55. The first law of thermodynamic was given by

(a) Joule 
(b) Charles 
(c) Wilson 
(d) Watts. 

Ans:(a) Joule

 

Q56. According to first law of thermodynamics

(a) net work can be produced during a cycle without some supply of heat 
(b) net work cannot be produced during a cycle with some supply of heat 
(c) net work cannot be produced during a cycle without some supply of heat 
(d) none of the above. 

Ans:(c) net work cannot be produced during a cycle without some supply of heat

 

Q57. Choose the wrong statement

(a) Otto cycle consists of two constant volume and two adiabatic processes. 
(b) Stirling cycle consists of two constant volume and two isothermal processes. 
(c) Carnot cycle consists of two adiabatic and two isothermal processes. 
(d) Diesel cycle consists of two constant pressure and two adiabatic processes.

Ans:(d) Diesel cycle consists of two constant pressure and two adiabatic processes.

 

Q58. Which one is not the property of a thermodynamic system?

(a) pressure 
(b) enthalpy 
(c) entropy 
(d) heat. 

Ans:(d) heat.

 

Q59. Which one is not the intensive property of a thermodynamic system?

(a) temperature 
(b) total volume 
(c) pressure 
(d) density. 

Ans:(b) total volume

 

Q60. Which one is not the extensive property of a thermodynamic system?

(a) mass 
(b) total volume 
(c) total internal energy 
(d) density.

Ans:(d) density.

1      2      3      4          6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4


Go to Home Page

 

Leave a Reply