SECTION-3

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. Universal gas constant is equal to

(a)  R/M
(b)  MR 
(c)  M/R
(d)  1/MR
where R = Characteristic gas constant, and
M = Molecular weight.

Ans:(b)  MR

 

Q42. The universal gas constant in M.K.S. units is equal to

(a) 8.48 kgf-m/kg mole/K 
(b) 84.8 kgf-m/kg mole/K 
(c) 848 kgf-m/kg mole/K 
(d) 8314 kgf-m/kg mole/K 

Ans:(c) 848 kgf-m/kg mole/K

 

Q43. The universal gas constant in S.I. unit is equal to

(a) 848 N m/kg mole/K 
(b) 84.8 N m/kg mole/K 
(c) 8314 N m/kg mole/K 
(d) 8314 J/kg mole/K.

Ans:(c) 8314 N m/kg mole/K

 

Q44. One mole of a gas is equal to

(a) atomic weight of the gas 
(b) 2.241 m3
(c) 22.41 m3 
(d) 224.1 m3.

Ans:(b) 2.241 m3

 

Q45. Liquids have

(a) one specific heat 
(b) two specific heats 
(c) three specific heats 
(d) none of the above. 

Ans:(a) one specific heat

 

Q46. Gases have

(a) one specific heat 
(b) two specific heats 
(c) three specific heats 
(d) none of the above. 

Ans:(b) two specific heats

 

Q47. Choose the correct statement

(a) Free expansion in a non-flow process is same as isothermal process. 
(b) Enthalpy of the gas is constant is isothermal process. 
(c) Enthalpy of the gas is constant in free expansion. 
(d) The temperature and enthalpy in case of free expansion and isothermal process have constant values.

Ans:(c) Enthalpy of the gas is constant in free expansion.

 

Q48. A perpetual motion machine of the first kind (defined as a machine which produces power without consuming any energy) is

(a) impossible according to second law of thermodynamics 
(b) impossible according to first law of thermodynamics 
(c) possible according to first law of thermodynamics 
(d) possible according to second law of thermodynamics. 

Ans:(b) impossible according to first law of thermodynamics

 

Q49. A perpetual motion machine of the second kind (defined as 100% efficient engine) is

(a) impossible according to second law of thermodynamics 
(b) impossible according to first law of thermodynamics 
(c) possible according to first law of thermodynamics 
(d) possible according to second law of thermodynamics. 

Ans:(a) impossible according to second law of thermodynamics

 

Q50. According to Kelvin Planck statement a perpetual motion machine of

(a) second kind is impossible 
(b) first kind is possible 
(c) second kind is impossible 
(d) first kind is impossible.

Ans:(a) second kind is impossible

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4


Go to Home Page

 

Leave a Reply