SECTION-3

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q21. A process in which no heat is supplied or rejected and entropy is constant is known as

(a) adiabatic process 
(b) isentropic process 
(c) polytropic process 
(d) isothermal process.

Ans:(b) isentropic process

 

Q22. If cyclic ∫ dQ/T >0, the cycle is

(a) reversible 
(b) irreversible 
(c) impossible 
(d) none of the above. 

Ans:(c) impossible

 

Q23. A heat engine is supplied with 300 kcal/sec of heat at constant fixed temperature of 250°C. If 200 kcal/sec are rejected at 10°C, the cycle is

(a) reversible 
(b) irreversible 
(c) impossible 
(d) none of the above. 

Ans:(b) irreversible

 

Q24. Entropy itself cannot be defined but change of entropy is defined for a reversible process as

(a) heat added system/absolute temperture
(b) (heat added) × (absolute temperature) 
(c) absolute temperature/heat added
(d) none of the above.

Ans:(a) heat added system/absolute temperture

 

Q25. At a temperature of 227°C the heat supplied to an engine is 250 kcal per second. Heat rejected takes place at a constant temperature of 27°C. If heat rejected 200 kcal/sec. Then applying Clausius inequality, determine whether the process would be

(a) irreversible 
(b) reversible 
(c) impossible 
(d) none of the above. 

Ans:(a) irreversible

 

Q26. If in the above question, the heat rejected is 100 kcal/ sec, the process would be

(a) irreversible 
(b) reversible 
(c) impossible 
(d) none of the above.

Ans:(c) impossible

 

Q27. The work done, in a non-flow reversible process when volume (V)changes from 1 m3 to 3 m3, and p = (–3V + 12) kgf/cm2, is

(a) 1 × 104 kgf-m 
(b) 12 × 104 kgf-m 
(c) 12 kgf-m 
(d) 20 kgf-m. 

Ans:(b) 12 × 104 kgf-m

 

Q28. A process will be reversible if it involves

(a) friction 
(b) unresisted expansion 
(c) heat transfer with a finite temperature difference 
(d) none of the above. 

Ans:(d) none of the above.

 

Q29. The condition for a cycle to be irreversible is

(a) cyclic ∫ dQ/T <0
(b) cyclic ∫ dQ/T =0
(c) cyclic ∫ dQ/T >0
(d) none of the above. 

Ans:(b) cyclic ∫ dQ/T =0

 

Q30. The condition for a cycle to be irreversible is

(a) cyclic ∫ dQ/T <0
(b) cyclic ∫ dQ/T =0
(c) cyclic ∫ dQ/T >0
(d) all of the above.

Ans:(a) cyclic ∫ dQ/T <0

 

1          3          5      6            

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4


Go to Home Page

 

Leave a Reply