SECTION-3

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q11. The absolute zero pressure corresponds to the temperature of

(a) 273°C 
(b) –273°C 
(c) 0°C 
(d) none of the above. 

Ans:(d) none of the above.

 

Q12. The absolute zero temperature corresponds to

(a) 273°C 
(b) –273°C 
(c) 0°C 
(d) –237°C. 

Ans:(b) –273°C

 

Q13. Calorie is the amount of heat required to raise the temperature through 1°C of a gas of mass

(a) one kg 
(b) half kg 
(c) one gm 
(d) 100 gm. 

Ans:(c) one gm

 

Q14. The heat supplied to a gas at constant volume

(a) increases the temperature of the gas 
(b) increases the internal energy of the gas 
(c) external work is done 
(d) none of the above

Ans:(a) increases the temperature of the gas

 

Q15. For any thermodynamic process, the area under T-S curve (temperature-entropy curve) represents

(a) work done by the system 
(b) work done on the system 
(c) head absorbed or rejected 
(d) none of the above. 

Ans:(c) head absorbed or rejected

 

Q16. Entropy depends upon

(a) heat and work 
(b) volume and temperature 
(c) temperature and pressure 
(d) all of the above. 

Ans:(c) temperature and pressure

 

Q17. When heat is absorbed by a gas, change of entropy is considered to be

(a) zero 
(b) positive 
(c) negative 
(d) none of the above.

Ans:(b) positive

 

Q18. If in the above question, the heat rejected is 150 kcal/sec, the process would be

(a) irreversible 
(b) reversible 
(c) impossible 
(d) none of the above. 

Ans:(b) reversible

 

Q19. For a non-flow process, the work done is given by

 

(a) ∫ pdV 
(b) ∫ Vdp 
(c) −∫ pdV 
(d) −∫ Vdp . 

Ans:(a) ∫ pdV

 

Q20. For a flow process the work done is equal to

(a) ∫ pdV 
(b) ∫ Vdp 
(c) −∫ pdV 
(d) −∫ Vdp.

Ans:(d) −∫ Vdp.

 

1      2      3      4          6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4


Go to Home Page

 

 

Leave a Reply