SECTION-2

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q61. The area under the temperature-entropy curve (T-S curve) of any thermodynamic process represents

(a) work done during the process 
(b) heat absorbed only 
(c) heat rejected only 
(d) heat absorbed or rejected. 

Ans:(d) heat absorbed or rejected.

 

Q62. Choose the wrong statement

(a) The change of entropy is positive when heat is absorbed by a gas. 
(b) Loss of heat takes place in an irreversible process. 
(c) The isothermal and adiabatic processes are reversible processes. 
(d) The absolute zero pressure can be attained at a temperature of 0°C.

Ans:(d) The absolute zero pressure can be attained at a temperature of 0°C.

 

Q63. The heat supplied to a gas at constant pressure

(a) increases the temperature of the gas 
(b) external work is done during expansion 
(c) increases the internal energy of the gas 
(d) both (a) and (b). 

Ans:(d) both (a) and (b).

 

Q64. The gas constant (R) is equal to

(a) ratio of two specific heats 
(b) sum of two specific heats 
(c) difference of two specific heats 
(d) product of two specific heats. 

Ans:(c) difference of two specific heats

 

Q65. Choose the correct statement.

(a) The hyperbolic process is governed by Charle’s law. 
(b) The change of internal energy in isothermal process is maximum. 
(c) The heating of a gas at constant pressure is governed by Boyle’s law. 
(d) The ratio of specific heat at constant pressure to the specific heat at constant volume is always greater than one. 

Ans:(d) The ratio of specific heat at constant pressure to the specific heat at constant volume is always greater than one.

 

Q66. Internal energy of a gas is a function of

(a) pressure 
(b) pressure and volume 
(c) temperature 
(d) entropy. 

Ans:(c) temperature

 

Q67. First law of thermodynamics deals with

(a) conservation of mass 
(b) conservation of heat 
(c) conservation of momentum 
(d) conservation of energy. 

Ans:(d) conservation of energy.

 

Q68. The law which states that the absolute pressure of a given mass of a perfect gas varies inversely at its volume when the temperature remains constant is known as

(a) Charle’s law 
(b) Boyle’s law 
(c) Gay-Lussac law 
(d) Avogadro’s law.

Ans:(b) Boyle’s law

 

Q69. The reversible engines are

(a) most efficient 
(b) least efficient 
(c) having same efficiency as irreversible engines 
(d) none of the above. 

Ans:(a) most efficient

 

Q70. The thermal efficiency of Otto cycle depends upon

(a) the compression ratio (r) 
(b) the ratio fo specific heats (γ) 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above.

Ans:(c) both (a) and (b)

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply