SECTION-2

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q51. Gas producers in which the steam-air mixture is forced by external means are known as

(a) forced gas producers 
(b) free gas producers 
(c) pressure producers 
(d) suction producers. 

Ans:(c) pressure producers

 

Q52. Gas producers in which the steam-air mixture is drawn by the suction stroke of the engine are known as

(a) forced producers 
(b) free producers 
(c) pressure producers 
(d) suction producers. 

Ans:(d) suction producers.

 

Q53. Avogadro’s hypothesis states that

(a) the pressure of a mixture of gases is the sum of the partial pressure of each gas 
(b) equal volumes of different perfect gases contain equal number of molecules at the same condition of temperature and pressure 
(c) equal volumes of all gases, at the same temperature and pressure, contain different number of molecules 
(d) none of the above. 

Ans:(b) equal volumes of different perfect gases contain equal number of molecules at the same condition of temperature and pressure

 

Q54. When carbon (C) is burnt to carbon dioxide (CO2), one kg of carbon requires

(a)8/3 kg O2 to produce 11 kg CO2
(b) 8 kg O2 to produce 11/3 kg CO2
(c)8/3 kg O2 to produce 11/3 kg CO2
(d) 8 kg O2 to produce 11 kg CO2

Ans:(c)8/3 kg O2 to produce 11/3 kg CO2

 

Q55. When carbon is burnt to carbon monoxide, one kg of carbon requires

(a)4/3 kg O2 to produce 7 kg CO 
(b) 4 kg O2 to produce 7/3 kg CO 
(c) 4 kg O2 produce 7 kg CO 
(d)4/3 kg O2 to produce 7/3 kg CO. 

Ans:(d)4/3 kg O2 to produce 7/3 kg CO.

 

Q56. When carbon is burnt to carbon monoxide, there is

(a) molecular expansion 
(b) molecular contraction 
(c) no molecular expansion 
(d) no molecular contraction. 

Ans:(a) molecular expansion

 

Q57. When carbon monoxide is burnt to carbon dioxide, there is

(a) molecular expansion 
(b) molecular contraction 
(c) no molecular expansion 
(d) no molecular contraction.

Ans:(b) molecular contraction

 

Q58. If the cut-off is decreased, the efficiency of Diesel cycle

(a) increases 
(b) decreases 
(c) is same 
(d) none of the above. 

Ans:(a) increases

 

Q59. If cut-off is zero, the efficiency of Diesel cycle

(a) is equal to Otto cycle 
(b) is more than Otto cycle 
(c) approaches to Otto cycle 
(d) none of the above. 

Ans:(c) approaches to Otto cycle

 

Q60. Select the correct statement.

(a) The efficiency of Diesel cycle increases with increase in cut-off. 
(b) The efficiency of Diesel cycle is equal to Otto cycle for the same compression ratio. 
(c) For the same compression ratio, the efficiency of dual combustion cycle is less than Diesel cycle.
(d) An Otto cycle consists of two constant volumes and two adiabatic processes.

Ans:(d) An Otto cycle consists of two constant volumes and two adiabatic processes.

 

    2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply