SECTION-2

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q41. A good fuel is one which gas

(a) low ignition point and low calorific value 
(b) high ignition point and low calorific value 
(c) high ignition point and high calorific value 
(d) low ignition point and high calorific value.

Ans:(d) low ignition point and high calorific value.

 

Q42. Bomb calorimeter is used to determine

(a) the viscosity of a liquid 
(b) calorific value of solid or liquid fuels 
(c) calorific value of a gaseous fuel 
(d) none of the above. 

Ans:(b) calorific value of solid or liquid fuels

 

Q43. Gas producers are used to

(a) determine calorific value of a gaseous fuel 
(b) determine viscosity of a gas 
(c) determine calorific value of a solid fuel 
(d) convert solid fuels into combustible fuels.

Ans:(c) determine calorific value of a solid fuel

 

Q44. When carbon monoxide is burnt to carbon dioxide, one kg of carbon monoxide requires

(a) 4/7 kg O2 to produce 11/7 kg CO2
(b) 4 kg O2 to produce 11/7 kg CO2
(c) 4 kg O2 to produce 11/7 kg CO2
(d)4/7 kg O2 to produce 11 kg CO2

Ans:(a) 4/7 kg O2 to produce 11/7 kg CO2

 

Q45. When sulphur is burnt to sulphur dioxide, one kg of sulphur requires

(a) one kg O2 to produce one kg S 
(b) one kg O2 to produce 2 kg S 
(c) 2 kg O2 to produce one kg S 
(d) 2 kg O2 to produce 2 kg S. 

Ans:(b) one kg O2 to produce 2 kg S

 

Q46. When sulphur is burnt to sulphur dioxide, there is

(a) molecular expansion 
(b) molecular contraction 
(c) no molecular expansion or contraction 
(d) none of the above.

Ans:(c) no molecular expansion or contraction

 

Q47. The efficiency of diesel cycle compared to dual combustion cycle for the same compression ratio is

(a) more 
(b) less 
(c) equal 
(d) none of the above. 

Ans:(b) less

 

Q48. Choose the wrong statement

(a) Thermodynamic system is a definite area or space where some thermodynamic process takes place. 
(b) For a perfect gas, according to Boyle’s law, p × V= constant. 
(c) Volume is an executive property of a thermodynamic system. 
(d) Temperature is not intensive property of a thermodynamic system. 

Ans:(d) Temperature is not intensive property of a thermodynamic system.

 

Q49. Choose the correct statement

(a) Open system permits the passage of energy only across the boundaries. 
(b) First law of thermodynamics deals with conservation of mass. 
(c) One bar in S.I. units is equal to 1 × 105 N/m2
(d) What is equal to 10 Nm/s? 

Ans:(c) One bar in S.I. units is equal to 1 × 105 N/m2.

 

Q50. Calorific value of a liquid or solid fuel is the amount of heat liberated

(a) in kcal by complete combustion of 1 m3 of fuel 
(b) in kcal when the temperature of the fuel is raised by 1°C 
(c) in kcal by complete combustion of 1 kg of fuel 
(d) none of the above.

Ans:(c) in kcal by complete combustion of 1 kg of fuel

1      2      3          5      6      7      8    

 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply