SECTION-2

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q31. One atmospheric pressure is equal to

(a) 14.7 kgf/cm2 
(b) 1 kgf/m2 
(c) 1.033 kgf/cm2 
(d) 1.033 kgf/m2

Ans:(c) 1.033 kgf/cm2

 

Q32. The boiling and melting points, for water, coincide at

(a) 273 K 
(b) 200 K 
(c) 100 K 
(d) 0 K. 

Ans:(a) 273 K

 

Q33. The entropy, in a steam turbine when steam expands

(a) decreases linearly 
(b) increases linearly 
(c) increases exponentially 
(d) does not change. 

Ans:(a) decreases linearly

 

Q34. The statement that energy can neither be created nor destroyed but only converted from one form to another, is known as

(a) second law of thermodynamics 
(b) first law of thermodynamics 
(c) Zeroth law of thermodynamics 
(d) none of the above.

Ans:(b) first law of thermodynamics

 

Q35. The device, which converts heat energy into useful work when operating in a cyclic process, s known as

(a) heat pump 
(b) heat engine 
(c) compressor 
(d) none of the above. 

Ans:(b) heat engine

 

Q36. The device, which delivers the heat from low temperature to a high temperature in a cyclic process, by utilizing mechanical work, is known as

(a) heat pump 
(b) heat engine 
(c) compressor 
(d) none of the above.

Ans:(a) heat pump

 

Q37. Air contains by weight

(b) 21 (a) 23 parts O2 and 77 parts N2parts O2and 79 parts N2
(c) 77 parts O2 and 23 parts N2
(d) 79 parts O2 and 21 parts N2

Ans:(a) 23 parts O2 and 77 parts N2

 

Q38. Air contains by volume

(a) 23 parts O2 and 77 parts N2
(b) 21 parts O2and 79 parts N2
(c) 77 parts O2 and 23 parts N2
(d) 79 parts O2 and 21 parts N2

Ans:(b) 21 parts O2and 79 parts N2

 

Q39. Select the wrong statement

(a) The air supplied should be in excess of the theoretical air to ensure complete and rapid combustion of a fuel. 
(b) One kg of carbon produces 11/3 kg of carbon dioxide. 
(c) Hydrogen is the lightest substance. 
(d) Coal gas is obtained by mixing coal and gas at ambient conditions. 

Ans:(d) Coal gas is obtained by mixing coal and gas at ambient conditions.

 

Q40. Calorfic value of a gaseous fuel is the amount of heat liberated in kcal

(a) by complete combustion of 1 m3 of fuel at S.T.P. 
(b) when the temperature of the fuel is raised by 1°C 
(c) by complete combustion of 1 kg of fuel 
(d) none of the above.

Ans(a) by complete combustion of 1 m3 of fuel at S.T.P.

1          3      4          6          8    

 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply