SECTION-2

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q21. If hot water and cold water are mixed, then entropy of the system will

(a) increase 
(b) decrease 
(c) remain constant 
(d) none of the above. 

Ans:(a) increase

 

Q22. Temperature of the order of — 160°C can be measured accurately by

(a) thermocouple 
(b) mercury thermometer 
(c) gas thermometer 
(d) pyrometer. 

Ans:(c) gas thermometer

 

Q23. Second law of thermodynamics defines

(a) heat 
(b) entropy 
(c) enthalpy 
(d) work.

Ans:(b) entropy

 

Q24. One bar is equal to

(a) 1 N/m2 
(b) 100 N/m2 
(c) 1000 N/m2 
(d) 100000 N/m2

Ans:(d) 100000 N/m2.

 

Q25. One technical atmosphere has a pressure equal to

(a) l N/m2 
(b) l kgf/m2 
(c) 1 kgf/cm2 
(d) 1 lb/in2

Ans:(c) 1 kgf/cm2

 

Q26. Standard temperature and pressure (S.T.P.) refers to a temperature of

(a) 20°C and pressure of 76 cm of mercury 
(b) 15°C and pressure of 76 cm of mercury 
(c) 0°C and pressure of 76 cm of mercury 
(d) 0°C and pressure of 75 cm of mercury. 

Ans:(b) 15°C and pressure of 76 cm of mercury

 

Q27. Normal temperature and pressure (N.T.P.) refer to a temperature of

(a) 20°C and pressure of 76 cm of mercury 
(b) 15°C and pressure of 76 cm of mercury 
(c) 0°C and pressure of 76 cm of mercury 
(d) 0°C and pressure of 75 cm of mercury.

Ans:(a) 20°C and pressure of 76 cm of mercury

 

Q28. The area under a curve on T-φ diagram represents

(a) heat transfer during reversible process 
(b) heat transfer during irreversible process 
(c) change of entropy 
(d) change of enthalpy. 

Ans:(a) heat transfer during reversible process

 

Q29. Specific fuel consumption is defined as

(a) fuel consumption per B.H.P. 
(b) fuel consumption per hour 
(c) fuel consumption per hour per B.H.P. 
(d) fuel consumption per I.H.P.

Ans:(c) fuel consumption per hour per B.H.P.

 

Q30. Select the correct statement

(a) Coke oven gas is produced by burning coke in an oven. 
(b) A good fuel should have high ignition point. 
(c) Gasoline is the lightest and most volatile liquid fuel as compared to kerosene and fuel oil. 
(d) Producer gas is obtained by carbonisation of coal.

Ans:(c) Gasoline is the lightest and most volatile liquid fuel as compared to kerosene and fuel oil.

 

1      2      3          5      6      7        

 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *