SECTION-2

THERMODYNAMIC OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q11. The ideal efficiency of a simple gas turbine depends upon

(a) temperature ratio 
(b) volume ratio 
(c) pressure ratio 
(d) none of the above.

Ans:(c) pressure ratio

 

Q12. The amount of heat generated per kg of fuel is known as

(a) heat energy 
(b) calorific value 
(c) specific heat 
(d) internal energy. 

Ans:(b) calorific value

 

Q13. In an isothermal process, internal energy

(a) decreases 
(b) increases 
(c) has no change 
(d) none of the above.

Ans:(c) has no change

 

Q14. A gas of mass 10 kg and at a temperature of 20°C is heated to a temperature of 50°C. The specific heats at constant pressure and at constant volume are 0.2 and 0.15 respectively. The heat supplied to the gas when heated at constant pressure, will be

(a) 30 kcal 
(b) 45 kcal 
(c) 60 kcal 
(d) 75 kcal. 

Ans:(c) 60 kcal

 

Q15. A gas of mass 10 kg and at a temperature of 20°C is heated to a temperature of 50°C. The specific heats at constant pressure and at constant volume are 0.2 and 0.15 respectively, the heat supplied to the gas when heated at constant volume, will be

(a) 30 kcal 
(b) 45 kcal 
(c) 60 kcal 
(d) 75 kcal. 

Ans:(b) 45 kcal

 

Q16. The velocity, with which greatest percentage of molecules is found to move at any temperature, is known as

(a) root mean square velocity 
(b) mean velocity 
(c) most probable velocity 
(d) shear velocity. 

Ans:(c) most probable velocity

 

Q17. The internal energy of a gas depends upon

(a) pressure 
(b) volume 
(c) velocity 
(d) temperature.

Ans:(d) temperature.

 

Q18. The R.M.S. velocity of N molecules in a gas, if the temperature is constant

(a) goes on increasing 
(b) goes on decreasing 
(c) remains constant 
(d) none of the above

Ans:(c) remains constant

 

Q19. The enthalpy of vaporization, at critical point is

(a) maximum 
(b) minimum 
(c) zero 
(d) none of the above. 

Ans:(c) zero

 

Q20. The change in enthalpy, for a reversible adiabatic process, is

(a) maximum 
(b) minimum 
(c) unity 
(d) zero. 

Ans:(d) zero.

 

1      2      3      4      5      6      7        

 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Thermodynamics Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-1

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-2

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-3

 

 Thermodynamics Objective Questions – Section-4

 

 

 

Go to Home Page

Leave a Reply