SECTION-5

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

 

Q1. The efficiency o fa screw jack is maximum, when

(a) \begin{equation}\alpha=45^{\circ}+\frac{\emptyset}{2}\end{equation}

(b) \begin{equation}\alpha=45^{\circ}-\frac{\emptyset}{2}\end{equation}

(c) \begin{equation}\alpha=90^{\circ}+\emptyset\end{equation}

(d) \begin{equation}\alpha=90^{\circ}-\emptyset\end{equation}

Ans: (b) \begin{equation}\alpha=45^{\circ}-\frac{\emptyset}{2}\end{equation}

 

Q2. Which of the following statement holds good for a multi collar thrust bearing carrying an axial thrust of W units?

(a) The friction moment is independent of the number of collars.

(b) The intensity of pressure is affected by the number of collars

(c) The coefficient of friction of the bearing surface is affected by the number of collars.

(d) all of the above

Ans: (a) The friction moment is independent of the number of collars.

(b) The intensity of pressure is affected by the number of collars

Q3 The component of the acceleration, perpendicular to the velocity of the particle, at the given instant is called

(a) radial component

(b) tangential component

(c) coriolis component

(d) none of these

Ans: (a) radial component

Q4. The acceleration of a particle at any instant has two components i.e. radial component and tangential component. These two components will be

(a) parallel to each other

(b) perpendicular to each other

(c) inclined at 45°

(d) opposite to each other

Ans: (b) perpendicular to each other

Q5. The coriolis component of acceleration is taken into account for

(a) slider crank mechanism

(b) four bar chain mechanism

(c) quick return motion mechanism

(b) all of these

Ans: (c) quick return motion mechanism

Q6. A body in motion will be subjected to coriolis acceleration when that body is

(a) in plane rotation with variable velocity

(b) in plane translation with variable velocity

(c) in plane motion which is a resultant of plane translation and rotation

(d) restrained to rotate while sliding over another body

Ans: (d) restrained to rotate while sliding over another body

Q7. The dynamic friction is the friction experienced by a body, when the body

(a) is in motion

(b) is at rest

(c) just begins to slide over the surface of the other body

(d) none of the above

Ans: (a) is in motion

Q8. A friction circle is a circle drawn when a journal rotates in a bearing. Its radius depends upon the coefficient of friction and the

(a) magnitude of the forces on journal

(b) angular velocity of journal

(c) clearance between journal and bearing

(d) radius of journal

Ans: (d) radius of journal

Q9. In railway axle boxes, the bearing used is

(a) deep groove ball bearing

(b) double row self-aligning ball bearing

(c) double row spherical roller bearing

(d) cylindrical roller bearing

Ans: (c) double row spherical roller bearing

Q10. The frictional torque transmitted by a cone clutch is same as that of

(a) flat pivot bearing

(c) conical pivot bearing

(b) flat collar bearing

(d) truncated conical pivot bearing

Ans: (d) truncated conical pivot bearing

 

1      2      3      4      5      6      7        

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *