SECTION-1

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q61. A fixed gear having 200 teeth is in mesh with another gear having 50 teeth. The two gears are connected by an arm. The number of turns made by the smaller gear for one revolution of arm about the center of bigger gear

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 5

Ans: (c) 4

Q62. There are six gears A, B, C, D, and F in a compound train. The numbers of teeth in the gear are 20, 60, 30, 80, 25 and 75 respectively. The ratio of angular speeds of the driven (F) to the driver (A)

(a) 1/24

(b) 1/8

(c) 4/15

(d) 12

Ans: (a) 1/24

Q63. Which of the following statement is correct?

(a) For constant velocity ratio transmission between two gears, the common normal at the

point of contact must always pass through a fixed point on the line joining the centres of rotation of gears.

(b) For involute gears, the pressure angle changes with the change in centre distance between gears.

(c) The epicyclic gear trains involve rotation of at least one gear axis about some other gear axis.

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

Q64. The steering of a ship means

(a) movement of a complete ship up and down in vertical plane about transverse axis

(b) turning of a complete ship in a curve towards right or left, while it moves forward

(c) rolling of a complete ship side-ways

(d) none of the above

Ans: (b) turning of a complete ship in a curve towards right or left, while it moves forward

Q65. The pitching of a ship produces forces on the bearings which act…………to the motion of the ship.

(a) vertically and parallel

(b) vertically and perpendicular

(c) horizontally and parallel

(d) horizontally and perpendicular

Ans: (d) horizontally and perpendicular

Q66. When the crank is at the inner dead centre, in a reciprocating steam engine, then the velocity of the piston will be

(a) minimum

(b) zero

(c) maximum

(d) none of these

Ans: (b) zero

Q67. The Klein’s diagram is used when

(a) crank has uniform angular velocity

(b) crank has non-uniform angular velocity

(c) crank has uniform angular acceleration

(d) crank has non-uniform angular acceleration

Ans: (a) crank has uniform angular velocity

Q68. A rigid body, under the action of external forces, can be replaced by two masses placed at a fixed distance apart. The two masses form an equivalent dynamical system, if

(a) the sum of the two masses is equal to the total mass of body

(b) the centre of gravity of the two masses coincides with that of the body

(c) the sum of mass moment of inertia of the masses about their centre of gravity is equal to

the mass moment of inertia of the body

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

Q69. The maximum fluctuation of energy is the

(a) difference between the maximum and minimum energies

(b) sum of the maximum and minimum energies

(c) variations of energy above and below the mean resisting torque line

(d) ratio of the mean resisting torque to the work done per cycle

Ans: (a) difference between the maximum and minimum energies

Q70. The locus of a point on a thread unwound from a cylinder will be

(a) a straight line

(b) a circle

(c) involute

(d) cycloidal

Ans: (c) involute

 

 

1      3    4    5      7    8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ WORKSHOP TECHNOLOGY MCQ
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *