SECTION-1

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q51. The face of the tooth is the

(a) surface of the top of tooth

(b) surface of tooth pitch surface

(c) width of tooth below the pitch surface

(d) width of tooth measured along the pitch circle

Ans: (b) surface of tooth pitch surface

Q52. The ratio of the number of teeth to the pitch circle is called

(a) circular pitch

(b) diametral pitch

(c) module

(d) none of these

Ans: (b) diametral pitch

Q53. The contact ratio is the ratio of

(a) length of pair of contact to the circular pitch

(b) length of arc of contact to the circular pitch

(c) length of arc of approach to the circular pitch

(d) length of arc of recess to the circular pitch

Ans: (b) length of arc of contact to the circular pitch

Q54. In involute gears, the pressure angle is

(a) on the size pf teeth

(b) dependent on the size of gears

(c) always. constant

(d) always variable

Ans: (c) always. constant

Q55. The minimum number of teeth on the pinion which will mesh with any gear without interference for 20° full depth involute teeth will be

(a) 12

(b) 14

(c) 18

(d) 24

Ans: (c) 18

Q56. In a gear having involute teeth, the normal to the involute is a tangent to the

(a) pitch circle

(b) base circle

(c) addendum circle

(d) dedendum circle

Ans: (b) base circle

Q57. An involute pinion and gear are in mesh. If both have the same size of addendum, then there will be an interference between the

(a) tip of the gear tooth and flank of pinion

(b) tip of the pinion and flank of gear

(d) tip of both gear and pinion

(c) flanks of both gear and pinion

Ans: (a) tip of the gear tooth and flank of pinion

Q58. Which of the following statement is correct for involute gears?

(a) the interference is inherently absent

(b) The variation in centre distance of shafts

(c) A convex flank is always in contact with concave flank increases radial force.

(d) The pressure angle is constant throughout the teeth engagement.

Ans: (d) The pressure angle is constant throughout the teeth engagement.

Q59. The contact ratio for gear is

(a) zero

(b) less than one

(c) greater than one

(d) infinity

Ans: (c) greater than one

Q60. The gear train usually employed in clocks is a

(a) simple gear train

(b) reverted gear train

(c) sun and planet gear

(d) differential gear

Ans: (b) reverted gear train

 

1      3    4    5    6    7    8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ WORKSHOP TECHNOLOGY MCQ
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *