SECTION-6

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q1. An eccentric sheave pivoted at one point rotates and transmits oscillatory motion to a link whose one end is pivoted and other end is connected to it. This mechanism has

(a) 2 links

(b) 3 links

(c) 4 links

(d) 5 links

Click here for detail

Ans: (c) 4 links

 

Q2. The two elements of a pair are said to form a higher pair, when they

(a) have a surface contact when in motion

(b) have a line or point contact when in motion

(c) are kept in contact by the action of external forces, when in motion

(d) permit relative motion

Ans: (b) have a line or point contact when in motion

 

Q3. In an open pair, the two elements of a pair

(a) have a surface contact when in motion

(b) have a line or point contact when in motion

(c) are kept in contact by the action of external forces, when in motion

(d) are not held together mechanically

Ans: (d) are not held together mechanically

 

Q4. A mechanism is an assemblage of

(a) two links

(b) three links

(c) four or more than four links

(d) all of these

Ans: (c) four or more than four links

 

Q5. When one of the links of a kinematic chain is fixed, the chain is known as a

(a) structure

(b) mechanism

(c) inversion

(d) machine

Ans: (b) mechanism

 

Q6. The Grubler’s criterion for determining the degrees of freedom (n) of a mechanism having plane motion is

(a) n=(l-1)-j

(b) n=2(l-1)-2j

(c) n=3(l-1)-2j

(d) n=4(l-1)-3j

Ans: (c) n=3(l-1)-2j

 

Q7. In a coupling rod of a locomotive, each of the four pairs is a ………….pair.

(a) sliding

(b) turning

(c) rolling

(d) screw

Ans:  (b) turning

 

Q8. A point on a connecting link (excluding end points) of a double slider crank mechanism traces a

(a) straight line path

(b) hyperbolic path

(c) parabolic path

(d) elliptical path

Ans: (d) elliptical path

 

Q9. The Whitworth quick return motion mechanism is formed in a slider crank chain when the

(a) coupler link is fixed

(b) longest link is a fixed link

(c) slider is a fixed link

(d) smallest link is a fixed link

Ans: (a) coupler link is fixed

 

Q10. With single Hooke’s joint it is possible to connect two shafts, the axes of which have an angular

misalignment up to

(a) 10°

(b) 20°

(c) 30°

(d) 40°

Ans: (d) 40°

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: admin@examobjective.in

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 

 

Go to Home Page

 

 

Leave a Reply