SECTION-1

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q41. The centrifugal tension in belts

(a) increases power transmitted

(b) decreases power transmitted

(c) have no effect on power transmitted

(d) increases power transmitted up to a certain speed and then decreases

Ans: (c) have no effect on power transmitted

Q42. When the belt is stationary, it is subjected to some tension known as initial tension. The value of this tension is equal to the

(a) tension in the tight side of the belt

(b) tension in the slack side of the belt

(c) sum of the tensions on the tight side and slack side of the belt.

(d) average tension of the tight side and slack side of the belt

Ans: (d) average tension of the tight side and slack side of the belt

Q43. The two parallel and co-planer shafts are connected by gears having teeth parallel to the axis of the shaft. This arrangement is known as

(a) spur gearing

(b) helical gearing

(c) bevel gearing

(d) spiral gearing

Ans: (a) spur gearing

Q44. The arrangement is called bevel gearing, when two…………..are connected by gears.

(a) intersecting and coplaner shafts

(c) parallel and coplaner shafts

(b) non-intersecting and non-coplaner shafts

(d) parallel and non-coplaner shafts

Ans: (a) intersecting and coplaner shafts

Q45. The gears are termed as medium velocity gears, if their peripheral velocity is

(a) 1—3m/ s

(b) 3—15m/ s

(d) 30—50m/s

(c) 15—30m/ s

Ans: (b) 3—15m/ s

Q46. An imaginary circle which by pure rolling action, gives the same motion as the actual gear, is called

(a) addendum circle

(b) dedendum circle

(c) pitch circle

(d) clearance circle

Ans: (c) pitch circle

Q47. The size of a gear is usually specified by

(a) pressure angle

(b) circular pitch

(c) diametral pitch

(d) pitch circle diameter

Ans: (d) pitch circle diameter

Q48. The radial distance of a tooth from the pitch circle to the bottom of the tooth is called

(d) working depth

(a) dedendum

(b) addendum

(c) clearance

Ans: (d) working depth

Q49. The working depth of a gear is the radial distance from the

(b) pitch circle to the top of a tooth

(a) pitch circle to the bottom of a tooth

(c) top of a tooth to the bottom of a tooth

(d) addendum circle to the clearance circle

Ans: (d) addendum circle to the clearance circle

Q50. The radial distance from the top of a tooth to the bottom of a tooth in a meshing gear, is called

(a) dedendum

(b) addendum

(c) clearance

(d) working depth

Ans: (c) clearance

 

1      3    4    5    6    7    8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ WORKSHOP TECHNOLOGY MCQ
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *