SECTION-1

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q31. The power from the engine to the rear axle of an automobile is transmitted by means of

(a) worm and worm wheel

(b) spur gears

(c) bevel gears

(d) Hooke’s joint

Ans: (d) Hooke’s joint

Q32. Which of the following statements regarding laws governing the friction between dry surfaces are correct?

(a) The friction force is dependent on the materials of the contact surfaces.

(b) The friction force is directly proportional to the normal force.

(c) The friction force is independent of the area of contact.

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

Q33. The minimum force required to slide a body of weight 𝒲 on a rough horizontal plane is

(a) 𝒲 sin θ

(b) 𝒲 cos θ

(c) 𝒲 tan θ

(d) 𝒲 cosec θ

Ans: (a) 𝒲 sin θ

Q34. The frictional torque transmitted by a disc or plate clutch is same as that of

(a) flat pivot bearing

(b) flat collar bearing

(c) conical pivot bearing

(d) truncated conical pivot bearing

Ans: (b) flat collar bearing

Q35. In a cone pulley, if the sum of radii of the pulleys on the driving and driven shafts is constant, the

(a) open belt drive is recommended

(b) crossed belt drive is recommended

(c) both open belt drive and crossed belt drive is

(d) the drive is recommended depending upon the torque transmitted

Ans: (b) crossed belt drive is recommended

Q36. The power transmitted by a belt is maximum when the maximum tension in the belt is……..of centrifugal tension.

(a) one-third

(b) two-third

(c) double

(d) three times

Ans(d) three times

Q37. V-belts are usually used for

(a) long drives

(b) short drives

(c) long and short drives

(d) none of these

Ans: (b) short drives

Q38. The included angle for the V-belt is usually

(a) 10°to 20°

(b) 20° to 30°

(c) 30°to 40°

(d) 60° to 80°

Ans: (c) 30°to 40°

Q39. In a multiple drive, when a single belt is damaged, it is preferable to change the complete set to

(a) reduce vibration

(b) reduce slip

(c) ensure uniform loading

(d) ensure proper alignment

Ans: (c) ensure uniform loading

Q40. Creep in belt drive is due to

(a) weak material of the belt

(b) weak material of the pulley

(c) uneven extensions and contractions of the belt when it passes from tight side to

(d) expansion of the belt

Ans: (c) uneven extensions and contractions of the belt when it passes from tight side to

 

1      3    4      6      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ WORKSHOP TECHNOLOGY MCQ
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *