SECTION-4

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q1. The component of the acceleration, parallel to the velocity of the particle, at the given instant is called

(a) radial component

(b) tangential component

(c) coriolis component

(d) none of these

Ans: (b) tangential component

 

Q2. The centre of gravity of a coupler link in a four bar mechanism will experience

(a) no acceleration

(b) only linear acceleration

(c) only angular acceleration

(d) both linear and angular acceleration

Ans: (d) both linear and angular acceleration

 

Q3. The Coriolis component of acceleration exists whenever a point moves along a path that has

(a) Linear displacement

(b) rotational motion

(c) gravitational acceleration

(d) tangential acceleration

Ans: (b) rotational motion

 

Q4. Which of the following mechanism is an approximate straight line motion mechanism?

(a) Watt’s mechanism

(b) Grasshopper mechanism

(c) Robert’s mechanism

(d) all of these

Ans: (d) all of these

 

Q5. The Ackerman steering gear mechanism is preferred to the Davis steering gear mechanism, because

(a) whole of the mechanism in the Ackerman steering gear is on the back of the front wheels

(b) the Ackerman steering gear consists of turning pairs

(c) the Ackerman steering gear is most economical

(d) both (a) and (b)

Ans: (d) both (a) and (b)

 

Q6. The maximum frictional force, which comes into play, when an body just begins to slide over the surface of the other body, is known as

(a) static friction

(b) dynamic friction

(c) limiting friction

(d) coefficient of friction

Ans: (c) limiting friction

 

Q7. The static friction

(a) bears a constant ratio to the normal reaction between the two surfaces

(b) is independent of the area of contact, between the two surfaces

(c) always acts in a direction, opposite to that in which the body tends to move

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

 

Q8. The angle of inclination of the plane, at which the body begins to move down the plane is called

(a) angle of friction

(b) angle of repose

(c) angle of projection

(d) none of these

Ans: (b) angle of repose

 

Q9. A body will begin to move down an inclined plane, if the angle of inclination of the plane is……….the angle of friction.

(a) equal to

(b) less than

(c) greater than

(d) none of these

Ans: (c) greater than

 

Q10. The load of a screw jack is made separate from the head of the spindle to

(a) enhance the load carrying capacity of the jack

(b) prevent the rotation of load being lifted

(c) reduce the value of frictional torque required to be countered for lifting the load.

(d) prevent the rotation of load being lifted

Ans: (d) prevent the rotation of load being lifted

 

1      2      3      4      5      6      7        

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *