SECTION-1

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

Click Here For PDF

 

Q21. A rotary internal combustion engine has………cylinders.

(a) four

(b) five

(c) six

(d) seven

Ans: (d) seven

Q22. Which of the following statement is correct?

(a) The periodic time of a particle moving with simple harmonic motion is the time taken by a particle for one complete oscillation.

(b) The periodic time of a particle moving with simple harmonic motion is directly proportional to its angular velocity.

(c) The velocity of a particle moving with simple harmonic motion is zero at the mean position.

(d) The acceleration of the particle moving with simple harmonic motion is maximum at the mean position.

Ans: (a) The periodic time of a particle moving with simple harmonic motion is the time taken by a particle for one complete oscillation.

Q23. In a simple harmonic motion, the velocity vector with respect to displacement vector

(a) is in a phase

(b) leads by 90°

(c) leads by 180°

(d)  lags by 90°

Ans: (d)  lags by 90°

Q24. When the body is suspended at the point of suspension, its periodic time and frequency will be……….as compared to the body suspended at the point of percussion.

(a) same

(b) two times

(c) four times

(d) none of these

Ans: (a) same

Q25. In a mechanism, the fixed instantaneous centres are those centres which

(a) remain in the same place for all configurations of the mechanism

(b) vary with the configuration of the mechanism

(c) moves as the mechanism moves, but joints are nature

(d) none of the above

Ans: (a) remain in the same place for all configurations of the mechanism

Q26. The direction of linear velocity of any point on a link with respect to another point on the same link is

(a) parallel to the link joining the points

(b) perpendicular to the link joining the points

(c) at 450 to the link joining the points

(d) none of the above

Ans: (b) perpendicular to the link joining the points

Q27. When a point moves along a straight line, its acceleration will have

(a) radial component only

(b) tangential component only

(c) coriolis component only

(d) radial and tangential components both

Ans: (b) tangential component only

Q28. When a point at the end of a link moves with constant angular velocity, its acceleration will

(a) radial component only

(b) tangential component only

(c) coriolis component only

(d) radial and tangential components both

Ans: (a) radial component only

 Q29. A slider moves at a velocity v on a link revolving at ωrad / s. The coriolis component of acceleration is

(a) ω𝓋

(b) 2 ω𝓋

(c) ω2𝓋

(d) 2 ω𝓋2

Ans: (b) 2 ω𝓋

Q30. The sense of coriolis component 2 ω𝒱 is same as that of the relative velocity vector v rotated at

(a) 45° in the direction of rotation of the link containing the path

(b) 45° in the direction opposite to the rotation of the link containing the path

(c) 90° in the direction of rotation of the link containing the path

(d) 180° in the direction opposite to the rotation of the link containing the path  [ps2id id=’003′ target=”/]

Ans: (c) 90° in the direction of rotation of the link containing the path

 

1      3      5    6        

 

Next Page

Back

[su_button id=”download” url=”https://drive.google.com/file/d/1N-xg6bd6uMwCFt6pxfY1Y9v8V0RAQ565/view?usp=sharing” target=”blank” style=”bubbles” background=”#eeeeee” color=”#db1626″ size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”5″ icon=”icon: download” icon_color=”#fc0824″ download=”Click here to download PDF”]Download PDF of This Page MCQ[/su_button]

[su_divider divider_color=”#f13344″]

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ WORKSHOP TECHNOLOGY MCQ
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *