SECTION-1

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

Click Here For PDF

 

 

Q11. The example of completely constrained motion is a

(a) motion of a piston in the cylinder of a steam engine

(b) motion of a square bar in a square hole

(c) motion of a shaft with collars at each end in a circular hole

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

Q12. When the nature of contact between the elements of a pair is such that one element can turn about the other by screw threads, the pair is known as a

(a) screw pair

(b) spherical pair

(c) turning pair

(d) sliding pair

Ans: (a) screw pair

Q13. The lead screw of a lathe with nut forms a

(a) rolling pair

(b) sliding pair

(c) screw pair

(d) turning pair

Ans: (c) screw pair

Q14. When the two elements of a pair have a surface contact when relative motion takes place and the surface of one element slides over the surface of the Other, the pair formed is known as a

(a) lower pair

(b) higher pair

(c) self-closed pair

(d) force-closed pair

Ans: (a) lower pair

Q15. Which of the following is a higher pair?

(a) Belt and pulley

(b) Turning pair

(c) Screw pair

(d) Sliding pair

Ans: (a) Belt and pulley

Q16. The relation between number of pairs (p) forming a kinematic chain and the number of links (l) is

(a) I=2p-2

(b) I=2p-3

(c) I=2p-4

(d) I=2p-5

Ans: (c) I=2p-4

Q17. Which of the following statement is correct as regard to the difference between a machine and a structure?

(a) The parts of a machine move relative to one another, whereas the members of a structure do not move relative to one another.

(b) The links of a machine may transmit both power and motion, whereas the members of a structure transmit forces only.

(c) A machine transforms the available energy into some useful work, whereas in a structure no energy is transformed into useful work.

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

Q18. The mechanism in which two are turning pairs and two are sliding pairs, is called a

(a) double slider crank chain

(b) elliptical trammel

(c) Scotch yoke mechanism

(d) all of these

Ans: (d) all of these

Q19. The mechanism consisting of three turning pairs and one sliding pair, is called a

(a) single slider crank chain

(b) Whitworth quick return motion mechanism

(c) crank and slotted lever quick return motion mechanism

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

Q20. Scotch yoke mechanism is used to generate

(a) sine functions

(b) square roots

(c) logarithms

(d) inversions                                    [ps2id id=’002′ target=”/]

Ans: (a) sine functions

 

1    2    3        6    7    8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ WORKSHOP TECHNOLOGY MCQ
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *