SECTION-2

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q1. When two links are connected by a pin joint, their instantaneous centre lies

(a) on their point of contact

(b) at the centre of curvature

(c) at the centre of circle

(d) at the pin joint

Ans: (d) at the pin joint

 

Q2. The relative velocity of B with respect to A in a rigid link AB is

(a) parallel to AB

(b) perpendicular to AB

(c) along AB

(d) at 45° toAB

Ans: (b) perpendicular to AB

 

Q3. A thin Circular disc is rolling with a uniform linear speed, along a on a plane surface. Which of the following statement is correct in this regard?

(a) All points of the disc have the same velocity.

(b) The centre of the disc has zero acceleration.

(c) The centre of the disc has centrifugal acceleration.

(d) The point on the disc making contact with the plane surface has zero acceleration.

Ans: (b) The centre of the disc has zero acceleration.

 

Q4. The Klein’s method of construction for reciprocating engine mechanism

(a) is based on acceleration diagram

(b) is a simplified form of instantaneous center method

(c) utilises a quadrilateral similar to the diagram of mechanism for reciprocating engine

(d) enables determination of Corioli’s component

Ans: (c) utilises a quadrilateral similar to the diagram of mechanism for reciprocating engine

 

Q5. In elliptical trammels

(a) all four pairs are turning

(b) three pairs turning and one pair sliding

(c) two pairs turning and two pairs sliding

(d) one pair turning and three pairs sliding

Ans: (c) two pairs turning and two pairs sliding

 

Q6. The indicator using Watt mechanism is known as

(a) Thompson indicator

(b) Richard indicator

(c) Simplex indicator

(d) Thomson indicator

Ans: (b) Richard indicator

 

Q7. Idler pulley is used

(a) for changing the direction of motion of the belt

(b) for applying tension

(c) for increasing -velocity ratio

(d) all of the above

Ans: (b) for applying tension

 

Q8. To transmit power from one rotating shaft to another whose axes are neither parallel nor intersecting,use

(a) spur gear

(b) spiral gear

(c) bevel gear

(d) worm gear

Ans: (d) worm gear

 

Q9. A cam mechanism imparts following motion

(a) rotating

(b) oscillating

(c) reciprocating

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

 

Q10. In a darg link quick return mechanism, the shortest link is always fixed. The sum of the shortest and longest link is

(a) equal to sum of other two

(b) greater than sum of other two

(c) less than sum of other two

(d) there is no such relationship

Ans: (c) less than sum of other two

 

1      2      3          5      6      7        

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: admin@examobjective.in

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply