SECTION-3

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q1. In a steam engine, the link constitutes a

(a) piston, piston rod and crosshead

(b) connecting rod with big and small end brasses, caps and bolts

(c) crank pin, crankshaft and flywheel

(d) all of the above

Ans: (d) all of the above

 

Q2.  If the number of links in a mechanism are equal to l, then the number of possible inversions are equal to

(a) l-2

(b) 1-1

(c) l

(d) l+1

Ans: (c)

 

Q3. In a four bar chain or quadric cycle chain

(a) each of the four pairs is a turning pair

(b) one is a turning pair and three are sliding pairs

(c) two are turning pairs and two are sliding pairs

(d) three are turning pairs and one is a sliding pair

Ans: (a) each of the four pairs is a turning pair

 

Q4. Which of the following is inversion of a single slider crank chain?

(a) Pendulum pump

(b) Oscillating cylinder engine

(c) Rotary internal combustion engine

(d) all of these

Ans: (d) all of these

 

Q5. The acceleration of the particle moving with simple harmonic motion is…………..at the mean position.

(a) zero

(b) minimum

(c) maximum

(d) none of these

Ans: (a) zero

 

Q6. The maximum velocity of a particle moving with simple harmonic motion is

(a) ω

(b) ω𝓇

(c) ω2𝓇

(d) ω/𝓇

Ans: (b) ω𝓇

 

Q7. In order to double the period of a simple pendulum, the length of the string should be

(a) halved

(b) doubled

(c) quadrupled

(d) none of these

Ans: (c) quadrupled

 

Q8. When a rigid body is suspended vertically and it oscillates with a small amplitude under the action of the force of gravity, the body is known as

(a) simple pendulum

(b) compound pendulum

(c) torsional pendulum

(d) second’s pendulum

Ans: (b) compound pendulum

 

Q9. The magnitude of velocities of the points on a rigid link is

(a) directly proportional to the distance from the points to the instantaneous centre and is parallel to the line joining the point to the instantaneous centre

(b) directly proportional to the distance from the points to the instantaneous centre and is perpendicular to the line joining the point to the instantaneous centre

(c) inversely proportional to the distance from the points to the instantaneous centre and is parallel to the line joining the point to the instantaneous centre

(d) inversely proportional to the distance from the points to the instantaneous centre and is perpendicular to the line joining the point to the instantaneous centre

Ans: (d) inversely proportional to the distance from the points to the instantaneous centre and is perpendicular to the line joining the point to the instantaneous centre

 

Q10. When a slider moves on a fixed link having curved surface, their instantaneous centre lies

(a) on their point of contact

(b) at the centre of curvature

(c) at the centre of circle

(d) at the pin joint

Ans: (b) at the centre of curvature

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *