Theory of machine MCQ are given below: 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

click here for pdf

 

Q1. Which of the following is an open pair?

(a) Ball and socket joint

(c) Lead screw and nut

(b) Journal bearing

(d) Cam and follower

 

Ans: (a) Ball and socket joint

 

Q2. The pair is known as a higher pair, when the relative motion between the elements of a pair is

(a) turning only

(b) sliding only

(c) rolling only

(d) partly turning and partly sliding

 

Ans: (d) partly turning and partly sliding

 

Q3. An automobile steering gear is an example of

(a) sliding pair

(b) rolling pair

(c) lower pair

(d) higher pair

 

Ans: (c) lower pair

 

Q4. A combination of kinematic pairs, joined in such a way that the relative motion between the links is completely constrained, is called a

(a) structure

(b) mechanism

(c) kinematic chain

(d) inversion

 

Ans: (c) kinematic chain

 

Q5. In a kinematic chain, a quaternary joint is equivalent to

(a) one binary joint

(b) two binary joints

(c) three binary joints

(d) four binary joints

 

Ans: (c) three binary joints

 

Q6. The method of obtaining different mechanisms by fixing in turn different links in a kinematic chain, is known as

(a) structure

(b) machine

(c) inversion

(d) compound mechanism

 

Ans: (c) inversion

 

Q7. The periodic time is given by

(a) ω/2π

(b) 2 π / ω

(c) ω x 2π

(d) π / ω

 

Ans: (b) 2 π / ω

 

Q8. The acceleration of a particle moving with simple harmonic motion motion, at any instant is given by

(a) ω

(b) ω2

(c) ω2𝓍

(d) ω3𝓍

 

Ans: (b) ω

 

Q9. The periodic time of a compound pendulum is ……………. when the distance between the point of suspension and the centre of gravity is equal to the radius of gyration of the body about its centre of gravity.

(a) zero

(b) minimum

(c) maximum

(d) none of these

 

Ans: (b) minimum

 

Q10. Bifilar suspension method is used to find the

(a) angular acceleration of the body

(b) moment of inertia of the body

(c) periodic time of the body

(d) frequency of vibration of body    [ps2id id=’001′ target=”/]

 

Ans: (b) moment of inertia of the body

 


 

1    2    3    4    5    6    7    8    

 


Next Page

 

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Theory of Machine MCQ
Section-1 Section-2
Section-3 Section-4
Section-5 Section-6

 


Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

Leave a Reply