SECTION-1

 

Theory of Machine objective type questions/Multiple choice questions

 

Q71. One end of a helical spring is fixed while the other end carries the load W which moves with simple harmonic motion. The frequency of motion is given by

\begin{equation}
\text { (a) } 2 \pi \sqrt{\frac{g}{\delta}}
\end{equation}

\begin{equation}
\text { (b) } \frac{1}{2 \pi} \sqrt{\frac{g}{\delta}}
\end{equation}

\begin{equation}
\text { (c) } 2 \pi \sqrt{\frac{\delta}{g}}
\end{equation}

\begin{equation}
\text { (d) } \frac{1}{2 \pi} \sqrt{\frac{\delta}{g}}
\end{equation}

Where δ= Deflection of the spring.

\begin{equation}
\text { (b) } \frac{1}{2 \pi} \sqrt{\frac{g}{\delta}}
\end{equation}

 

 

Q72. The periodic time of one oscillation for a simple pendulum is

\begin{equation}
\text { (a) } 2 \pi \sqrt{\frac{g}{l}}
\end{equation}

\begin{equation}
\text { (b) } \frac{1}{2 \pi} \sqrt{\frac{g}{l}}
\end{equation}

\begin{equation}
\text { (c) } 2 \pi \sqrt{\frac{l}{g}}
\end{equation}

\begin{equation}
\text { (d) } \frac{1}{2 \pi} \sqrt{\frac{l}{g}}
\end{equation}

Where δ= Deflection of the spring.

\begin{equation}
\text { Ans: (c) } 2 \pi \sqrt{\frac{l}{g}}
\end{equation}

Q73. According to Kennedy’s theorem, if three bodies move relatively to each other, their instantaneous centres will lie on a

(a) straight line

(b) parabolic curve

(c) triangle

(d) rectangle

Ans: (a) straight line

 

Q74. The instantaneous centre of a rigid thin disc rolling on a plane rigid surface is located at

(a) the centre of the disc

(b) the point of contact

(c) an infinite distance on the plane surface

(d) the point on the circumference situated vertically opposite to the contact point

Ans: (b) the point of contact

 

Q75. The magnitude of linear velocity of a point B on a link AB relative to point A is

(a) ωxAB

(b) ω(AB)2

(c) ω2xAB

(d) (ωxAB)2

(D = Angular velocity of the link AB.)

Ans: (a) ωxAB

 

Q76. The two links OA and 0B are connected by a pin joint at O. Ifthe link OA turns with angular velocity 01 rad / s in the clockwise direction and the link 0B turns with angular velocity 02 rad/ s in the anti-clockwise direction, then the rubbing velocity at the pin joint O is

(a) ω.ω2.r

(b) (ω12)r

(c) (ω12)r

(d) (ω12)2r

Where r = Radius of the pin at O.

Ans: (c) (ω12)r

 

Q77. The coriolis component of acceleration acts

(a) along the sliding surface

(b) perpendicular to the sliding surface

(c) at 450 to the sliding surface

(d) parallel to the sliding surface

Ans: (b) perpendicular to the sliding surface

 

Q78. The coriolis component of acceleration depends upon

(a) velocity of slider

(b) angular velocity of the link

(c) both (a) and (b)

(d) none of these

Ans: (c) both (a) and (b)

 

Q79. The coriolis component of acceleration leads the sliding velocity by

(a) 45

(b) 90

(c) 135

(d) 180

Ans: (b) 90

Q80. In a pantograph, all the pairs are

(a) turning pairs

(b) sliding pairs

(c) spherical pairs

(d) self-closed pairs

Ans: (a) turning pairs

 

 

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Go To Section-2

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Theory of Machine Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Theory of Machine MCQ – Section-1

 

 Theory of Machine MCQ – Section-2

 

 Theory of Machine MCQ – Section-3

 

 Theory of Machine MCQ – Section-4

 

 Theory of Machine MCQ – Section-5

 

 Theory of Machine MCQ – Section-6

 

 

 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ WORKSHOP TECHNOLOGY MCQ
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *