SECTION-1

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

   

STRENGTH OF MATERIAL MCQ

Q71. The crippling load, according to Euler’s theory of long columns, when both ends of the column are hinged, is equal to

(a)  4π2EI/l2 
(b)  π2EI/l2 
(c)   π2EI/4l2 
(d)   2π2EI/l2 
where l = Length of column.

Ans:(b)  π2EI/l2

 

Q72. The crippling load, according to Euler’s theory of long column when one end of the column is fixed and other end is free, is equal to

(a)  4π2EI/l2 
(b)  π2EI/l2 
(c)   π2EI/4l2 
(d)   2π2EI/l2 

Ans:(c)   π2EI/4l2

 

Q73. The crippling load, according to Euler’s theory of long column when both ends of the column are fixed, is equal to

(a)  4π2EI/l2 
(b)  π2EI/l2 
(c)   π2EI/4l2 
(d)   2π2EI/l2 

Ans:(a)  4π2EI/l2

 

Q74. The crippling load, according to Euler’s theory of long column when one end of the column is fixed and the other end is hinged, is equal to

(a)  4π2EI/l2 
(b)  π2EI/l2 
(c)   π2EI/4l2 
(d)   2π2EI/l2 

Ans:(d)   2π2EI/l2

 

Q75. A welded joint as compared to riveted joint, has

(a) less strength 
(b) more strength 
(c) same strength 
(d) none of the above. 

Ans:(b) more strength

 

Q76. In the diamond-riveted arrangement, the nine rivets have been arranged in four rows with one rivet in the first row, two rivets in the second row, three rivets in the third row and three rivets in the fourth row. The weakest section is the section passing through

(a) fourth row 
(b) third row 
(c) second row 
(d) one rivet hole in first row. 

Ans:(d) one rivet hole in first row.

 

Q77. The efficiency of a diamond-riveted joint, having width of the plate as b and diameter of hole as d, is equal to

(a) d/b
(b)b + d/b
(c) b − d/b
(d) b + d/d

Ans:(c) b − d/b

 

Q78. The material, of which rivets are made, should be

(a) hard 
(b) malleable 
(c) ductile 
(d) touch.

Ans:(c) ductile

 

Q79. The equivalent length of a given column with given end conditions is the length of a column of the same material and section with hinged ends having crippling load equal to

(a) two times that of the given column 
(b) half that of given column 
(c) four timest at of the given column 
(d) that of the given column. 

Ans:(d) that of the given column.

 

Q80. The equivalent length is equal to actual length of a column with

(a) one end fixed and other end free 
(b) both ends fixed 
(c) one end fixed and other end hinged 
(d) both ends hinged.

Ans:(d) both ends hinged.

 

1    2    3    4    5    6    7    8

 

Back

Go to section-2

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply