SECTION-1

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

   

STRENGTH OF MATERIAL MCQ

Q61. The Rankine’s constant (a) in Rankine’s formula is equal to

(a)  π2E/σc
(b) π2/Eσc
(c)  Eσc/π2
(d)  σc/Eπ2

Ans:(d)  σc/Eπ2

 

Q62. The Rankine’s constant (a) for a given material of a column depends upon the

(a) length of the column 
(b) diameter of the column 
(c) length and diameter 
(d) none of the above.

Ans:(d) none of the above.

 

Q63. A bar of length 4 m has flexural rigidity, i.e., EI = 1.6 × 109 N-cm2. If the bar is used as a column with both ends hinged the crippling load will be approximately

(a) 49350 N 
(b) 98700 N 
(c) 197400 N 
(d) 394800 N. 

Ans:(b) 98700 N

 

Q64. A bar of length 4 m has flexural rigidity, i.e., EI = 1.6 × 109 N-cm2 if the same bar is used as a column with one end fixed and other end hinged, the crippling load will be

(a) 49350 N 
(b) 98700 N 
(c) 197400 N 
(d) 394800 N. 

Ans:(c) 197400 N

 

Q65. A bar of length 4 m has flexural rigidity, i.e., EI = 1.6 × 109 N-cm2, if the bar is used as a column with both ends fixed, the crippling load would be

(a) 49350 N 
(b) 98700 N 
(c) 197400 N 
(d) 394800 N. 

Ans:(d) 394800 N.

 

Q66.A bar of length 4 m has flexural rigidity, i.e., EI = 1.6 × 109 N-cm2, if the bar is used as a column with one end fixed and other end free, the crippling load would be

(a) 24675 N 
(b) 49350 N 
(c) 197400 N 
(d) 394800 N.

Ans:(c) 197400 N

 

Q67. The Euler’s formula for the long columns can be written as                                       
                                        P = K π2EI/l2
where P = Crippling load, l = Actual length and K = Constant.
The value of K for a column with both ends fixed should be

(a) 2.0 
(b) 1.0 
(c) 4.0 
(d) 1/4

Ans:(c) 4.0

 

Q68. The ratio of crippling load, for a column of length (l) with both ends fixed to the crippling load of the same column with both ends hinged, is equal to

(a) 2.0 
(b) 4.0 
(c) 0.25 
(d) 0.50. 

Ans:(b) 4.0

 

Q69. The ratio of crippling load, for a column of length (l) with both ends fixed to the crippling load of the same column with one end fixed and other end is free, is equal to

(a) 2.0 
(b) 4.0 
(c) 8.0 
(d) 16.0. 

Ans:(d) 16.0.

 

Q70. The ratio of crippling load, for a column of length (l) with both ends fixed to the crippling load, of the same column with one end fixed and other end is hinged, is equal to

(a) 2.0 
(b) 4.0 
(c) 8.0 
(d) 16.0.

Ans:(a) 2.0

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply