SECTION-1

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

   

STRENGTH OF MATERIAL MCQ

 

Q51. A hollow cast iron column of 3.5 m length, of 100 cm2 cross-sectional area, of 4900 cm4 moment of inertia and of 1 × 106 kgf/cm2 modulus of elasticity is fixed at both ends, Euler’s crippling load is equal to

(a) 789500 kgf 
(b) 1579000 kgf 
(c) 394750 kgf 
(d) 3158000 kgf. 

Ans:(b) 1579000 kgf

 

Q52. A hollow cast iron column of 3.5 m length, of 100 cm2 cross-sectional area, of 4900 cm4 moment of inertia and of 1 × 106 kgf/cm2 modulus of elasticity is fixed at both ends, if Rankine’s constant a = 1/1600and crush stress ( σc) = 5500 kg/cm2, then Rankine’s critical load will be equal to

(a) 39550 kgf 
(b) 395500 kgf 
(c) 19775 kgf 
(d) 197750 kgf 

Ans:(b) 395500 kgf

 

Q53. A hollow cast iron column of 3.5 m length, of 100 cm2 cross-sectional area, of 4900 cm4 moment of inertia and of 1 × 106 kgf/cm2 modulus of elasticity is fixed at both ends, if Rankine’s constant a = 1/1600and crush stress ( σc) = 5500 kg/cm2, then factor of safety be four, then safe load by Rankines formula would be

(a) 197750 kgf 
(b) 19775 kgf 
(c) 98875 kgf 
(d) 49439 kgf. 

Ans:(c) 98875 kgf

 

Q54. Choose the wrong statement

(a) Shafts of the same material and length having the same polar modulus have the same strength.
(b) The measure of the strength of the shaft in resisting torsion is given by the magnitude of the polar modulus. 
(c) The polar modulus of a solid shaft =π d3/16
(d) Polar modulus is the same as polar moment of inertia.

Ans:(d) Polar modulus is the same as polar moment of inertia.

 

Q55. The relation between crippling load, safe load and factor of safety (S.F.) is given by

(a) crippling load = safe load/S.F. 
(b) crippling load = safe load × S.F. 
(c) crippling load = S.F./safe load 
(d) crippling load – safe load = S.F.

Ans:(b) crippling load = safe load × S.F.

 

Q56. A cantilever of length (l) carries a load whose intensity varies uniformly from zero at the free end to w per unit length at the fixed end, the bending moment diagram will be a

(a) straight line curve 
(b) parabolic curve 
(c) cubic curve 
(d) combination of (a) and (b). 

Ans:(c) cubic curve

 

Q57. A simply supported beam is overhanging equally on both sides and carries a uniformly distributed load of w per unit length over the whole length. The length between the supports is (l) and length of overhang to one side is ‘a’. If l > 2a, then the number of points of contraflexure will

(a) zero 
(b) one 
(c) two 
(d) three. 

Ans:(c) two

Q58. A simply supported beam is overhanging equally on both sides and carries a uniformly distributed load of w per unit length over the whole length. The length between the supports is (l) and length of overhang to one side is ‘a’ l = 2a, the number of points of contra-flexure will be

 

(a) zero 
(b) one 
(c) two 
(d) three. 

Ans:(b) one

 

Q59. A simply supported beam is overhanging equally on both sides and carries a uniformly distributed load of w per unit length over the whole length. The length between the supports is (l) and length of overhang to one side is ‘a’ l < 2a, the number of two points of contra-flexure will be

(a) zero 
(b) one 
(c) two 
(d) three. 

Ans:(a) zero

 

Q60. A simply supported beam is overhanging equally on both sides and carries a uniformly distributed load of w per unit length over the whole length. The length between the supports is (l) and length of overhang to one side is ‘a’, the shear force diagram will consist of

(a) two triangles 
(b) two rectangles 
(c) four triangles 
(d) four rectangles.

Ans:(c) four triangles

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply