SECTION-1

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

   

STRENGTH OF MATERIAL MCQ

Q41. For the same loading, the maximum bending moment for a fixed beam as compared to simply supported beam is

(a) more 
(b) less
(c) same 
(d) none of the above. 

Ans:(b) less

 

Q42. For the same loading, the maximum deflection for a fixed beam as compared to simply supported beam is

(a) more 
(b) same 
(c) less 
(d) none of the above. 

Ans:(c) less

 

Q43. In a fixed beam, temperature variation produces

(a) large stresses 
(b) small stresses 
(c) zero stress 
(d) none of the above. 

Ans:(a) large stresses
 

 

Q44. In a simply supported beam, the temperature variation produces

(a) large stresses 
(b) small stresses 
(c) zero stress 
(d) none of the above.

Ans:(c) zero stress

 

Q45. A hollow cast iron column of 3.5 m length, of 100 cm2 cross-sectional area, of 4900 cm 4moment of inertia and of 1 × 106 kgf/cm2 modulus of elasticity is fixed at both ends. The radius of gyration of the column would be

(a) 49 cm 
(b) 98 cm 
(c) 7 cm 
(d) 14 cm. 

Ans:(c) 7 cm

 

Q46. A hollow cast iron column of 3.5 m length, of 100 cm2 cross-sectional area, of 4900 cm4 moment of inertia and of 1 × 106 kgf/cm2modulus of elasticity is fixed at both ends, the slenderness ratio for the column would be

(a) 100 
(b) 50 
(c) 25 
(d) 20. 

Ans:(b) 50

 

Q47. A hollow cast iron column of 3.5 m length, of 100 cm2 cross-sectional area, of 4900 cm4 moment of inertia and of 1 × 106 kgf/cm2 modulus of elasticity is fixed at both ends., equivalent (or effective length) of the column would be

(a) 7.0 m 
(b) 14.0 m 
(c) 3.5 m 
(d) 1.75 m. 

Ans:(d) 1.75 m.

 

Q48. A hollow cast iron column of 3.5 m length, of 100 cm2 cross-sectional area, of 4900 cm4 moment of inertia and of 1 × 106 kgf/cm2 modulus of elasticity is fixed at both ends., the buckling factor of the column would be

(a) 100 
(b) 50 
(c) 25 
(d) 20.

Ans:(c) 25

 

Q49. Choose the correct statement

(a) Euler’s formula holds good only for short columns. 
(b) A short column is one which has the ratio of its length to least radius of gyration more than 100.
(c) A column with both ends fixed has minimum equivalent (or effective) length. 
(d) The equivalent length of a column with one end fixed and other end hinged is half of its actual length.

Ans:(c) A column with both ends fixed has minimum equivalent (or effective) length.

 

Q50. Rankine’s formula is an empirical formula which is used for

(a) long columns 
(b) short columns 
(c) both long and short columns 
(d) none of the above.

Ans:(c) both long and short columns

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply