SECTION-1

STRENGTH OF MATERIAL MCQ

 

Q31. A cube subjected to three mutually perpendicular stress of equal intensity p expenses a volumetric strain

(a) 3p/E × (2/m – 1)
(b) 3p/E × (2 – m)
(c) 3p/E × (1 – 2/m)
(d) E/3p × (2/m – 1)

Ans: (c) 3p/E × (1 – 2/m)

Q32. The strain energy stored in a solid circular shaft in torsion, subjected to shear stress (η), is:

(Where, G = Modulus of rigidity for the shaft material)
(a) η²/ 2G × Volume of shaft
(b) η/ 2G × Volume of shaft
(c) η²/ 4G × Volume of shaft
(d) η/ 4G × Volume of shaft

Ans: (c) η²/ 4G × Volume of shaft

Q33. If Th is the torque resisting capacity of a hollow shaft and Ts is that of a solid shaft, of the same material, length and weight. Then,

(a) Th > Ts
(b) Th < Ts
(c) Th = Ts
(d) None of these

Ans: (a) Th > Ts

Q34. A material obeys hook’s law up to

(a) Plastic limit
(b) Elastic limit
(c) Yield point
(d) Limit of proportionality

Ans: (b) Elastic limit

Q35. If the slenderness ratio for a column is 100, then it is said to be a _________ column.

(a) Long
(b) Medium
(c) Short
(d) None of these

Ans: (a) Long

Q36. The stress induced in a body, when suddenly loaded, is ________ the stress induced when the same load is applied gradually.

(a) Equal to
(b) One-half
(c) Twice
(d) Four times

Ans: (c) Twice

Q37. A hollow shaft of same cross-section area as compared to a solid shaft transmit

(a) Same torque
(b) Less torque
(c) More torque
(d) Unpredictable

Ans: (c) More torque

Q38. The torque transmitted by a solid shaft of diameter

(d) is (where η = Maximum allowable shear stress)
(a) π /4 × η × D³
(b) π /16 × η × D³
(c) π /32 × η × D³
(d) π /64 × η × D³

Ans: (b) π /16 × η × D³

Q39. A body is subjected to a tensile stress of 1200 MPa on one plane and another tensile stress of 600 MPa on a plane at right angles to the former. It is also subjected to a shear stress of 400 MPa on the same planes. The maximum normal stress will be

(a) 400 MPa
(b) 500 MPa
(c) 900 MPa
(d) 1400 MPa

Ans: (d) 1400 MPa

Q40. Young’s modulus of a wire is defined as the stress which will increase the length of wire compared to its original length by

(a) Half
(b) Same amount
(c) Double
(d) One-fourth

Ans: (b) Same amount

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply