SECTION-1

 

STRENGTH OF MATERIAL MCQ

 

Q21. A thick cylindrical shell having ro and ri as outer and inner radii, is subjected to an internal pressure (p). The maximum tangential stress at the inner surface of the shell is

(a) (ro² – ri²)/ 2p ri²
(b) 2p ri²/ (ro² – ri²)
(c) p (ro² + ri²)/ (ro² – ri²)
(d) p (ro² – ri²)/ (ro² + ri²)

Ans: (c) p (ro² + ri²)/ (ro² – ri²)

Q22. When a rectangular beam is loaded transversely, the maximum compressive stress is developed on the

(a) Top layer
(b) Bottom layer
(c) Neutral axis
(d) Every cross-section

Ans: (b) Bottom layer

Q23. A double strap butt joint with equal straps is

(a) Always in single shear
(b) Always in double shear
(c) Either in single shear or double shear
(d) None of these

Ans: (b) Always in double shear

Q24. When both ends of a column are fixed, the effective length is

(a) Its own length
(b) Twice its length
(c) Half its length
(d) 1/√2 × its length

Ans: (c) Half its length

Q25. A boiler shell 200 cm diameter and plate thickness 1.5 cm is subjected to internal pressure of 1.5 MN/m, and then the hoop stress will be

(a) 30 MN/m²
(b) 50 MN/m²
(c) 100 MN/m²
(d) 200 MN/m²

Ans: (c) 100 MN/m²

Q26. The materials which exhibit the same elastic properties in all directions are called

(a) Homogeneous
(b) Inelastic
(c) Isotropic
(d) Isentropic

Ans:(c) Isotropic

Q27. Strain is defined as the ratio of

(a) Change in volume to original volume
(b) Change in length to original length
(c) Change in cross-sectional area to original cross-sectional area
(d) Any one of the above

Ans: (d) Any one of the above

Q28. Modulus of rigidity may be defined as the ratio of

(a) Linear stress to lateral strain
(b) Lateral strain to linear strain
(c) Linear stress to linear strain
(d) Shear stress to shear strain

Ans: (d) Shear stress to shear strain

Q29. A riveted joint in which the number of rivets decrease from innermost to outer most rows is called.

(a) Chain riveted joint
(b) Diamond riveted joint
(c) Crisscross riveted joint
(d) Zigzag riveted joint

Ans: (b) Diamond riveted joint

Q30. Formula based on IS codes is based on

(a) Straight line formula
(b) Euler‟s formula
(c) Rankine‟s formula
(d) Secant formula

Ans: (d) Secant formula

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply