SECTION-1

 

STRENGTH OF MATERIAL MCQ

 

Q11. True stress strain-curve for materials is plotted between

(a) Load/original cross-sectional area and change in length/original length
(b) Load/ instantaneous cross-sectional area and loge (original area/ instantaneous area)
(c) Load/ instantaneous cross-sectional area and change in length/ original length
(d) Load/ instantaneous area and instantaneous area/original area

Ans: (b) Load/instantaneous cross-sectional area and loge (original area/ instantaneous area)

Q12. Two closely coiled helical springs ‘A’ and ‘B’ are equal in all respects but the number of turns of spring ‘A’ is half that of spring ‘B’ The ratio of deflections in spring ‘A’ to spring ‘B’ is

(a) 1/8
(b) 1/4
(c) 1/2
(d) 2

Ans: (c) 1/2

Q13. The bending moment at a point on a beam is the algebraic ________ of all the moments on either side of the point.

(a) Sum
(b) Difference
(c) Multiplication
(d) None of the above

Ans: (a) Sum

Q14. The ultimate tensile stress of mild steel compared to ultimate compressive stress is

(a) Same
(b) More
(c) Less
(d) Unpredictable

Ans: (b) More

Q15. Within elastic limit, stress is

(a) Inversely proportional to strain
(b) Directly proportional to strain
(c) Square root of strain
(d) Equal to strain

Ans: (b) Directly proportional to strain

Q16. Volumetric strain for a rectangular specimen of length ‘l’, breadth ‘b’ and thickness ‘t’ subjected to a pull of ‘P’ is given by

(a) e (1 – 2m)
(b) e (1 – 2/m)
(c) e (m – 2)
(d) e (2/m – 1)

Ans: (b) e (1 – 2/m)

Q17. For a simply supported beam of length ‘l’, when a concentrated load W is applied in the centre of the beam, the maximum deflection is

(a) 5WL³/ 384EI
(b) WL³/384EI
(c) WL³/ 348EI
(d) WL³/ 48EI

Ans: (d) WL³/ 48EI

Q18. The bending stress in a beam is _________ section modulus.

(a) Inversely proportional to two times
(b) Directly proportional to
(c) Inversely proportional to
(d) None of these

Ans:(c) Inversely proportional to

Q19. When shear force at a point is zero, then bending moment is _________ at that point.

(a) Zero
(b) Minimum
(c) Maximum
(d) Infinity

Ans: (c) Maximum

Q20. When shear force at a point is zero, then bending moment is _________ at that point.

(a) Zero
(b) Minimum
(c) Maximum
(d) Infinity

Ans: (c) Maximum

 

1    2    3    4    5    6    7    8

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply