SECTION-2

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

   

STRENGTH OF MATERIAL OBJECTIVES/MCQ

 

Q1. True stress-strain curve for materials is plotted between

(a) load/original cross-sectional area and change in length/original length

(b) load/instantaneous cross-sectional area original area and log.

(c) load/instantaneous cross-sectional area and change in length/original length

(d) load/instantaneous area and instantaneous area/original area

Ans: (b) load/instantaneous cross-sectional area original area and log.

Q2. For steel, the ultimate strength in shear as compared to in tension is nearly

(a) same

(b) half

(c) one-third

(d) two-third

Ans: (b) half

Q3. Which of the following has no unit

(a) kinematic viscosity

(b) surface tension

(c) bulk modulus

(d) strain

Ans:(d) strain

Q4. Which of the following materials is most elastic

(a) rubber

(b) plastic

(c) brass

(d) steel

Ans: (d) steel

Q5. The buckling load for a given material depends on

(a) slenderness ratio and area of cross-section

(b) Poisson’s ratio and modulus of elasticity

(c) slenderness ratio and modulus of elasticity

(d) slenderness ratio, area of cross-section and modulus of elasticity

Ans: (d) slenderness ratio, area of cross-section and modulus of elasticity

Q6. The equivalent length is twice the actual length of a column with

(a) one end fixed and other end free 
(b) both ends fixed 
(c) one end fixed and other end hinged 
(d) both ends hinged. 

Ans:(a) one end fixed and other end free

 

Q7. The equivalent length is equal to half of the actual length of a column with

(a) one end fixed and other end free 
(b) both ends fixed 
(c) one end fixed and other end hinged 
(d) both ends hinged. 

Ans:(b) both ends fixed

 

Q8. The equivalent length is equal to actual length divided by 2 for a column with

(a) one end fixed and other end free 
(b) both ends fixed 
(c) one end fixed and other end hinged 
(d) both ends hinged. 

Ans:(c) one end fixed and other end hinged

 

Q9. The equivalent length is equal to four times the actual length of a column with

(a) one end fixed and other end free 
(b) both ends fixed 
(c) one end fixed and other end hinged 
(d) both ends hinged 
(e) none of the above. 

Ans:(c) one end fixed and other end hinged

 

Q10. Choose the wrong statement

(a) Column is a vertical member of a structure which carries an axial compressive load. 
(b) The ratio of length of a column to its minimum radius of gyration is called slenderness ratio. 
(c) A column tends to buckle in the direction of the minimum moment of inertia. 
(d) The equivalent length of a column with one end fixed and other end is free is half of its actual
length.

Ans:(d) The equivalent length of a column with one end fixed and other end is free is half of its actual
length.

 

1     2      3      4        5         6         7          8

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply