SECTION-5

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

   

STRENGTH OF MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q1. The percentage reduction in area of a cast iron specimen during tensile test would be of the order of

(a) more than 50%

(b) 25—50%

(c) 10—25%

(d) negligible.

Ans: (d) negligible.

Q2. In a tensile test, near the elastic limit zone, the

(a) tensile strain increases more quickly

(b) tensile strain decreases more quickly

(c) tensile strain increases in proportion to the stress

(d) tensile strain decreases in proportion to the stress

Ans: (a) tensile strain increases more quickly

Q3. The stress developed in a material at breaking point in extension is called

(a) breaking stress

(b) fracture stress

(c) yield point stress

(d) ultimate tensile stress

Ans: (a) breaking stress

Q4. The ratio of direct stress to volumetric strain in case of a body subjected to three mutually perpendicular stresses of equal intensity, is equal to

(a) Young’s modulus

(b) bulk modulus

(c) modulus of rigidity

(d) modulus of elasticity

Ans: (b) bulk modulus

Q5. Flow stress corresponds to

(a) fluids in motion

(b) breaking point

(c) plastic deformation of solids

(d) rupture stress

Ans: (c) plastic deformation of solids

Q6. A short pillar of cross-section 100 cm × 100 cm carries a point load of 100000 N acting with an eccentricity of 10 cm. The stress due to direct load is equal to

(a) 10 N/cm2 
(b) 6 N/cm2 
(c) 16 N/cm2 
(d) 4 N/cm2

Ans:(a) 10 N/cm2

 

Q7. A short pillar of cross-section 100 cm × 100 cm carries a point load of 100000 N acting with an eccentricity of 10 cm, the section modulus is equal to

(a) 106 cm3 
(b) 16.67 × 104 cm3 
(c) 105 cm3 
(d) 104 cm3

Ans:(b) 16.67 × 104 cm3

 

Q8. A short pillar of cross-section 100 cm × 100 cm carries a point load of 100000 N acting with an eccentricity of 10 cm, stress due to moment is equal to

(a) ± 10 N/cm2 
(b) ± 6 N/cm2 
(c) ± 16 N/cm2 
(d) ± 4 N/cm2

Ans:(b) ± 6 N/cm2

 

Q9. A short pillar of cross-section 100 cm × 100 cm carries a point load of 100000 N acting with an eccentricity of 10 cm, the maximum stress on the section is

(a) 10 N/cm2 
(b) 2 N/cm2 
(c) 16 N/cm2 
(d) 4 N/cm2.

Ans:(c) 16 N/cm2

 

Q10. A short pillar of cross-section 100 cm × 100 cm carries a point load of 100000 N acting with an eccentricity of 10 cm, the minimum stress on the section is equal to

(a) 10 N/cm2 
(b) 2 N/cm2 
(c) 16 N/cm2 
(d) 4 N/cm2.

Ans:(d) 4 N/cm2.

1     2      3      4      5      6            

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6


Go to Home Page

 

 

Leave a Reply