SECTION-4

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

   

STRENGTH OF MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q1. The value of Poisson’s ratio for cast iron is

(a) 0.1 to 0.2

(b) 0.23 to 0.27

(c) 0.25 to 0.33

(d) 0.4 to 0.6

Ans: (b) 0.23 to 0.27

Q2. The property of a material which allows it to be drawn into a smaller section is called

(a) plasticity

(b) ductility

(c) elasticity

(d) malleability

Ans: (b) ductility

Q3. Poisson’s ratio is defined as the ratio of

(a) longitudinal stress and longitudinal strain

(b) longitudinal stress and lateral stress

(c) lateral stress and longitudinal stress

(d) lateral stress and lateral strain

Ans: (c) lateral stress and longitudinal stress

Q4. The property of a material by virtue of which it can be beaten or rolled into plates is called

(a) malleability

(b) ductility

(c) plasticity

(d) elasticity

Ans: (a) malleability

Q5. If a material expands freely due to heating it will develop

(a) thermal stresses

(b) tensile stress

(c) bending

(d) no stress.

Ans: (d) no stress.

Q6. A simply supported beam carries a uniformly distributed load of w kgf per unit length over the whole span (l). The shear force at the centre is

(a)  wl/2 
(b)  wl2/8
(c)  wl/4
(d) zero. 

Ans:(d) zero.

 

Q7. A simply supported beam carries a uniformly distributed load of w kgf per unit length over the whole span (l), the shear force at the supported ends will be

(a) ±wl/2 
(b)  wl2/8
(c)  wl/8
(d) zero. 

Ans:(a) ±wl/2

 

Q8. A simply supported beam carries a uniformly distributed load of w kgf per unit length over the whole span (l), the bending moment at the supported ends will be

(a) ±wl/2 
(b)  wl2/8
(c)  wl/4
(d) zero. 

Ans:(d) zero.

 

Q9. A simply supported beam carries a uniformly distributed load of w kgf per unit length over the whole span (l), the bending moment at the centre will be

(a) ±wl/2 
(b)  wl2/8
(c)  wl/4
(d) zero. 

Ans:(b)  wl2/8

 

Q10. A simply supported beam carries a uniformly distributed load of w kgf per unit length over the whole span (l), the point of contra-flexure is at

(a) the supported end 
(b) the middle of the beam 
(c) distance l/4 from the supported ends 
(d) none of the above.

Ans:(d) none of the above.

 

1      2      3      4      5      6      7        

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply