SECTION-3

 

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

   

STRENGTH OF MATERIAL OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q1. In a tensile test on mild steel specimen, the breaking stress as compared to ultimate tensile stress is

(a) more

(b) less

(c) same

(d) more/less depending on composition

Ans: (b) less

Q2. If a part is constrained to move and heated, it will develop

(a) principal stress

(b) tensile stress

(c) compressive stress

(d) shear stress

Ans: (c) compressive stress

Q3. The value of Poisson’s ratio for steel is between

(a) 0.01 to 0.1

(b) 0.23 to 0.27

(c) 0.25 to 0.33

(d) 0.4 to 0.6

Ans: (c) 0.25 to 0.33

Q4. The property of a material by virtue of which a body returns to its original, shape after removal of the load is called

(a) plasticity

(b) elasticity

(c) ductility

(d) malleability

Ans: (b) elasticity

Q5. The materials which exhibit the same elastic properties in all directions are called

(a) homogeneous

(b) inelastic

(c) isotropic

(d) isentropic

Ans: (c) isotropic

Q6. The greatest twisting moment which a given shaft section can resist is equal to

(a) polar modulus × τ 
(b) polar modulus/τ 
(c) τ/polar modulus 
(d) none of the above. 

Ans:(a) polar modulus × τ

 

Q7. Choose the correct statement

(a) Shafts of the same material and length having the same polar modulus have the same strength.
(b) For a shaft of a given material, the magnitude of polar modulus is a measure of its strength in resisting torsion. 
(c) From a number of shafts of the same length and material the shaft with greatest polar modulus will resist the maximum twisting moment. 
(d) all of the above. 

Ans:(d) all of the above.

 

Q8. Two shafts, one solid and the other hollow, are made of the same materials and are having same length and weight. The hollow shaft as compared to solid shaft is

(a) more strong 
(b) less strong 
(c) having same strength 
(d) none of the above. 

Ans:(a) more strong

 

Q9. Two shafts, one solid and the other hollow, are of same length and material. They are subjected to the same torque and attain the same permissible maximum shear stress at the same time. The weight of hollow shaft will be

(a) more 
(b) less 
(c) same as of solid shaft 
(d) none of the above.

Ans:(b) less

 

Q10. The flexural rigidity of the deflection of beams is expressed as

(a) I/E
(b) E/I
(c) EI
(d) I/EI
where E = Modulus of elasticity and I = Moment of inertia.

Ans:(c) EI

1          3      4        5         6         7          8

Next Page

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

 

 


 

Read More Important and practice MCQ of Mechanical Engineering

⇒ THERMODYNAMICS MCQ
⇒ HYDRAULICS AND FLUID MECHANICS MCQ​
⇒ COMPRESSORS, GAS TURBINE AND JET ENGINES MCQ
⇒ HEAT AND MASS TRANSFER MCQ​
⇒ ENGINEERING MECHANICS MCQ​
⇒ STRENGTH OF MATERIAL MCQ​
⇒ POWER PLANT ENGINEERING MCQ​
⇒ ENGINEERING MATERIAL MCQ​
⇒ MACHINE DESIGN MCQ
⇒ THEORY OF MACHINE MCQ
⇒ AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ
⇒ MANUFACTURING AND PRODUCTION TECHNOLOGY MCQ​
⇒ INDUSTRIAL ENGINEERING & PRODUCTION MANAGEMENT MCQ​
⇒ WORKSHOP TECHNOLOGY MCQ
⇒ INTERNAL COMBUSTION ENGINES MCQ
⇒ STEAM BOILERS, ENGINES, NOZZLES AND TURBINE MCQ
⇒ REFRIGRATION AND AIR CONDITIONING MCQ​


Read More Important and practice MCQ of General Knowledge

⇒ INDIAN HISTORY MCQ

⇒ ECONOMY MCQ

⇒ POLITICAL SCIENCE MCQ

⇒ GEOGRAPHY MCQ

⇒ GENERAL SCIENCE MCQ

⇒ GENERAL KNOWLEDGE MCQ

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *