Strength of materials mcq are given below :

strength of materials mcq

Section-1   Section-2   Section-3

Section-4   Section-5   Section-6

 


Q1. Hooke’s law holds good up to

(a) yield point

(b) limit of proportionality

(c) elastic limit

(d) breaking point 

 

Ans: (b) limit of proportionality

 

 

Q2. Young’s modulus is defined as the ratio of

(a) volumetric stress and volumetric strain

(b) lateral stress and lateral strain

(c) longitudinal stress and longitudinal strain

(d) shear stress to shear strain

 

Ans: (c) longitudinal stress and longitudinal strain

 

 

Q3. It equal and opposite forces applied to a body tend to elongate it, the stress so produced is called

(a) internal resistance

(b) tensile stress

(c) transverse stress

(d) compressive stress

 

Ans:(b) tensile stress

 

 

Q4. If the radius of wire stretched by a load is doubled, then its Young’s modulus will be

(a) doubled

(b) halved

(c) become four times

(d) remain unaffected.

 

Ans: remain unaffected.

 

 

Q5. The Young’s modulus of a wire is defined as the stress which will increase the length of wire compared to its original length

(a) half

(b) same amount

(c) double

(d) one-fourth

 

Ans: (b) same amount

 

 

Q6. The strain energy stored in a solid circular shaft subjected to shear stress (η), is:

(Where G = Modulus of rigidity for the shaft material)
(a) η²/ 2G × Volume of shaft
(b) η/ 2G × Volume of shaft
(c) η²/ 4G × Volume of shaft
(d) η/ 4G × Volume of shaft

Ans: (a) η²/ 2G × Volume of shaft

 

 

Q7. Principal planes are planes having

(a) Maximum shear stress
(b) No shear stress
(c) Minimum shear stress
(d) None of the above

Ans: (b) No shear stress
(Principal planes are the plane where shear stress do not exist, i.e. shear stress is zero)

 

 

Q8. The torque transmitted by a hollow shaft of outer diameter (d₁) and inner diameter (d2) is

(where η = Maximum allowable shear stress)
(a) π/4 × η × (d41- d4 2)/d1
(b) π/16 × η × (d41- d4 2)/d1
(c) π/32 × η × (d41- d4 2)/d1
(d) π/64 × η × (d41- d4 2)/d1

Ans: (b) π/16 × η × (d41- d4 2)/d1

 

 

Q9. A composite bar made up of steel and copper bars of equal lengths are heated through 100°C. The stresses developed shall be

(a) Tensile in both the material
(b) Tensile in steel and compressive in copper
(c) Compressive in steel and tensile in copper
(d) Compressive in both the materials

Ans: (d) Compressive in both the materials

 

 

Q10. If Kh is the torque resisting capacity of a hollow shaft and Ks is that of a solid shaft, of the same material, length and weight. Then,

(a) Kh > Ks
(b) Kh < Ks
(c) Kh = Ks
(d) None of these

Ans: (a) Kh > Ks

 


 

1    2    3    4    5    6    7    8

 


 

Next Page

Back

 

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Materials mcq

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.

Strength of Material MCQ
Section-1
Section-2
Section-3
Section-4
Section-5
Section-6

 


 

Go to Home Page

Leave a Reply