SECTION-5

Strength of Material MCQ

 

Q71. For most brittle materials, the ultimate strength in compression is much large than the ultimate strength in tension. This is mainly due to

(a) presence of flaws and microscopic cracks or cavities 
(b) necking in tension 
(c) severity of tensile stress as compared to compressive stress 
(d) non-linearity of stress-strain diagram.

Ans: (a) presence of flaws and microscopic cracks or cavities

Q72. The temperature stress is a function of

1. Co-efficient of linear expansion
2. Temperature rise
3. Modulus of elasticity. The correct answer is
(a) 1 and 2 only 

(b) 1 and 3 only 
(c) 2 and 3 only 

(d) 1, 2 and 3 only. 

Ans: (d) 1, 2 and 3 only.

Q73. When two springs of equal lengths are arranged to form a cluster spring then which of the following statements are true :

1. Angle of twist in both the springs will be equal
2. Deflection of both the springs will be equal
3. Load taken by each spring will be half the total load
4. Shear stress in each spring will be equal
(a) 1 and 2 only 

(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only 

(d) 1, 2 and 4 only. 

Ans: (c) 3 and 4 only

Q74. When σ and Young’s modulus of elasticity E remains constant, the energy absorbing capacity of part subjected to dynamic forces, is a function of its

(a) length 

(b) cross-section 
(c) volume 

(d) none of the above.

Ans: (c) volume

 

Q75. In case of bi-axial state of normal stresses, the normal stress on 45° plane is equal to

(a) sum of normal stresses 

(b) difference of normal stresses 
(c) half the sum of normal stresses 

(d) half the difference of normal stresses.

Ans: (c) half the sum of normal stresses

 

Q76. The buckling load will be maximum for a column, if

(a) one end of the column is clamped and other end is free 
(b) both ends of the column are clamped 
(c) both ends of the column are hinged
(d) one end of the column is hinged and other end is free. 

Ans: (b) both ends of the column are clamped

Q77. A length of 10 mm diameter steel wire is coiled to a close-coiled helical spring having8 coils of 75 mm mean diameter, and the spring has a stiffness k. If the same length of the wire is coiled to 10 coils of 60 mm mean diameter, then the spring stiffness will be

(a) k 

(b) 1.25 k 
(c) 1.56 k 

(d) 1.95 k. 

Ans: (c) 1.56 k

Q78. A metal pipe of 1 m diameter contains a fluid having a pressure of 100 N/cm2. If the permissible tensile stress in the metal is 2 kN/cm2, then the thickness of the metal required for making the pipe would be

(a) 5 mm 

(b) 10 mm 

(c) 20 mm 

(d) 25 mm.

Ans: (d) 25 mm.

 

Q79. A shaft was initially subjected to bending moment and then was subjected to torsion. If the magnitude of the bending moment is found to be the same as that of the torque, then the ratio of maximum bending stress to shear stress would be

(a) 0.25 

(b) 0.50 
(c) 2.0 

(d) 4.0

Ans: (c) 2.0

Q80. In the assembly of pulley, key and shaft

(a) pulley is made the weakest 

(b) key is made the weakest 
(c) key is made the strongest 
(d) all the three are designed for equal strength.

Ans: (b) key is made the weakest

 

    2          4      5      6      7      8

 

Back

Go to Section-6

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Strength of Material

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Strength of Material MCQ – Section-1

 

Strength of Material MCQ – Section-2

 

Strength of Material MCQ – Section-3

 

Strength of Material MCQ – Section-4

 

Strength of Material MCQ – Section-5

 

Strength of Material MCQ – Section-6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *